Hlavní obsah

Dokázali to: česká repre odházela maraton v rekordním čase

Kateřina Heilmann

V čase 1:56:19 odházeli reprezentanti Ultimate frisbee maratonskou vzdálenost 42,195 km a vytvořili tak nový český rekord, který se bude ucházet o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Akce se konala v pátek v rámci doprovodných aktivit Pražského mezinárodního maratonu na Výstavišti v Holešovicích.

Foto: Ondřej Bouška

Desítka úspěšných rekordmanů v pátek na Výstavišti předvedla, že létat je snadné.

Článek
Fotogalerie

Motivací pro deset zúčastněných bylo odházet maratonskou vzdálenost rychleji než je hodnota světového rekordu, který vytvořil výkonem 2:03:59 Etiopan Haile Gebrselassie na berlínském maratonu v roce 2008. Přestože odhady byly spíše pesimistické, dobře víme, jak rychle a plynule se pohybují afričtí běžci, čeští hráči Ultimate frisbee nakonec potvrdili mnohaletou zkušenost a překvapili dokonce několikaminutovým předstihem.

„Myslel jsem, že to nedáme. Jsem příjemně překvapený,“ prohlásil Štěpán Materna po odházení rekordu. „A čekal jsem, že to bude horší,“ dodal hráč týmu Silence při pohledu na pár modřin na předloktí od chytání prudkých přihrávek. Silence je jeden ze tří českých týmů na mistrovství světa klubů v Ultimate frisbee, které se bude konat v červenci v Praze. Házení rekordu v rámci PIM maratonu bylo i snahou organizátorů z České asociace létajícího disku (ČALD) upozornit na vrcholnou událost a seznámit širší veřejnost s tímto unikátním sportem.

„Nečekal jsem, že rekord padne. Akce přilákala hodně lidí. Byli tu z televize a dalších médií. Pro rozvoj Ultimate je tohle skvělá příležitost,“ řekl Jan Šolta z organizačního výboru ČALD a jeden z autorů nápadu odházet rekord. „Těch návrhů, jak propojit frisbee s maratonem bylo několik, od discatlonu, kdy dva lidé běží maraton a házejí si při tom diskem, po štafetové přihrávky podél trati s přejížděním na kole. Na to jsme ale neměli dost lidí a navíc by nám to ani nepovolili,“ řekl Šolta.

Házení o rekord přilákalo mnoho návštěvníků veletrhu Maraton Sport Expo. Sledovali, jak si deset hráčů a hráček přihrává na vzdálenost deseti metrů v řetězovém rozestavení. Létající disk o váze 175 gramů tak postupně mezi všemi účastníky urazil 180 metrů při cestě tam i zpět. Ke splnění rekordu muselo být provedeno 4219 desetimetrových hodů a jeden pětimetrový. Na průběh rekordu dohlížela pelhřimovská agentura Dobrý den.

Diváci s napětím sledovali, jestli disk spadne na zem. Stalo se tak asi po prvních 20 minutách a pak ještě čtyřicetkrát. Pořád se ale jedná o pouhé jedno procento hodů. „S prvním pádem opadla nervozita a házelo se mi dobře,“ komentovala průběh akce Michaela Čakrtová z týmu Hot Beaches.

Pro desítku rekordmanů to byl dobrý trénink na mistrovství světa, které proběhne od 3. do 10. července na fotbalových hřištích na Strahově a ve Vršovicích. České týmy Hot Beaches, Silence a Velká Morava budou hrát v konkurenci dalších více než 130 týmů z celého světa. Naposledy viděla Praha tolik výborných hráčů pohromadě v roce 2001, kdy se tu konalo mistrovství Evropy klubů.

Reklama