Hlavní obsah

Akademický titul pro rok 2010 zůstal v Praze

Osm univerzitních týmů bojovalo v pondělí o titul mistra na Akademických hrách, které se konají tento týden v Praze a které organizuje místní ČVUT. Hrálo se ve smíšených týmech mužů a žen (tzv. kategorie Mix), v pěti hráčích na každé straně a turnaje se mohli účastnit pouze studenti v prezenčním studiu na příslušných vysokých školách.

Foto: Petr Kotěšovec

Popáté se sešly univerzitní týmy k boji o Akademického mistra v ultimate frisbee.

Článek
Fotogalerie

Akademickým hrám předcházely dva kvalifikační turnaje rozdělené na Čechy a Moravu. Z české kvalifikace postupovalo pět týmů a z moravské tři. Týmy se na Akademických hrách nejprve rozdělily do dvou základních skupin po čtyřech, kde sehrály zápasy každý s každým. První dva postupovaly do semifinále, ty zbývající bojovaly o páté až osmé místo.

Na některých hráčích byla znát únava z víkendového mistrovství republiky, ale i přesto byly k vidění vyrovnané a kvalitní zápasy. Favority turnaje byly VŠE Praha a UK Praha, jednička a dvojka české kvalifikace, a také VUT Brno, vítěz moravské kvalifikace. Všechny tři týmy svou pozici potvrdily a postoupily do semifinále, kde je doplnil domácí tým ČVUT Praha. Ten si také s přehledem poradil v prvním semifinále s brněnským VUT, kdy nasadil proti soupeři zónovou obranu, proti které se brněnský tým nedokázal po celý zápas prosadit. Z druhého semifinále, a také poměrně hladce, postoupil tým UK Praha, když vyřadil asi největšího favorita turnaje VŠE Praha. Ten byl poměrně dost oslaben, na turnaji měl jen šest hráčů, což se projevilo nejen v souboji o finále, ale také v zápase o bronz, ve kterém pražští ekonomové také prohráli a ze třetího místa se nakonec radoval tým VUT Brno.

V souboji o páté místo si poradila UP Olomouc s plzeňskou ZČU a v zápase o sedmou příčku byl šťastnější tým VŠE Ostrava než hradecká UK.

Finále mezi pražskými týmy UK a ČVUT přineslo napínavou zápletku, kdy skóre zůstávalo po celý zápas vyrovnané a týmy se pravidelně střídaly ve vedení. Asi v polovině zápasu se zranil jeden z klíčových hráčů UK Vojtěch Palouš a už se zdálo, že si technici v klidu dokráčí pro vítězství, ale opak byl pravdou. Tým UK se nevzdal, našel recept na zónovou obranu ČVUT a stále držel šanci na vítězství. V posledním bodě za stavu 5:5, měla obě družstva několik příležitostí skórovat, až to vypadalo, že ani jeden tým titul nechce. Po několika chybách na obou stranách nakonec vítězství vydřeli, a to doslova, domácí studenti z ČVUT a stali se tak již pátými Akademickými mistry v ultimate frisbee.

Tým UK Praha si kromě stříbrného umístění odnesl i prestižní ocenění, cenu Spirit of the Game. "Trošku jsme se báli toho, že se turnaj koná hned po víkendovém mistrovství republiky, kdy hrozí, že se spousta hráčů nedostaví například kvůli možným zraněním nebo únavě. Ale to se naštěstí úplně nepotvrdilo a turnaj měl i tak docela solidní účast i úroveň. Přínosem na akademickém poli je přihlášení nových škol do soutěže, letos nově TU Liberec, a také překvapivý postup UK Hradec Králové do finálového turnaje. Celkový počet letos zúčastněných škol se tak vyšplhal na dvanáct," shrnuje hlavní organizátor turnaje Jan Filandr.

Výsledky:
1. ČVUT Praha
2. UK Praha
3. VUT Brno
4. VŠE Praha
5. UP Olomouc
6. ZČU Plzeň
7. VŠE Ostrava
8. UK Hradec Králové
Spirit of the Game: UK Praha

Reklama