Hlavní obsah

"Taková příležitost už se nemusí nikdy opakovat," říká o MS klubů v ultimate frisbee jeho ředitelka Jana Vejmelková

Dlouho odkládaný rozhovor s Janou Vejmelkovou z České asociace létajícího disku nakonec probíhá po skypu. Je pár dní před mistrovstvím světa v ultimate frisbee a Jana jako předsedkyně asociace, která turnaj pořádá, je maximálně vytížená. Zorganizovat týdenní akci pro více než 3000 lidí, to dá přeci jen zabrat. A pak je tu celá řada dalších aktivit, kterými se ČALD zabývá dlouhodobě. Patří sem především rozvoj sportů s létajícím diskem, jejich propagace a organizace české ligy. Do těchto aktivit je zapojeno více lidí a všichni to dělají po práci ve svém volném čase. Jedna z pravidelných schůzí právě skončila.

Foto: Ondřej Bouška

Když začala před deseti lety Jana hrát, neměla tušení, že bude jednou v Praze organizovat MS. Jde o jednu z největších akci v historii ultimate frisbee s účastí 136 týmů z 36 zemí, což je více než 3000 hráčů.

Článek
Fotogalerie

Co jste probírali?

Dotahovali jsme přípravy na mistrovství, ubytování, check-in, dopravu, vouchery, závěrečnou party, protože živá hudba tam může být jen do deseti a my máme dvě kapely a chceme je obě využít. Taky jsme se připravovali na tiskovou konferenci, která bude příští týden.

Začátkem června se hrál první venkovní turnaj Středoškolské ligy. Do prvního ročníku se zapojilo devět škol z celé České republiky. Jak jste spokojeni s takovou účastí?

Turnaje se jich nakonec zúčastnilo jen šest, toho zimního v březnu osm. Ale na to, že to byl první ročník, je to fajn. Doufáme, že příští rok bude úspěšnější.

Rozšíří se výuka ultimate frisbee na školách? Jak se ke sportu staví učitelé, které ČALD školí?

Mezi učiteli není o školení zas tak velký zájem. Letos jsme ale zorganizovali školení v Jičíně pro deset učitelů a všichni ultimate zařadili do výuky. Tak doufáme, že se ultimate ve školách rozšíří.

Mezi rozvojové aktivity ČALD patří i soustředění pro veřejnost, tzv. training campy pod vedením zkušených hráčů. Kolik lidí se jich účastní?

Na jarním training campu v dubnu bylo asi 40 lidí. Nevím proč, ale ty jarní akce mají malou účast. Na podzimním bylo lidí asi 90, z toho 15 úplných nováčků.

Jaké mají dnes začátečníci možnosti ve srovnání s rokem 2000, kdy jsi začala hrát?

Rozvojových projektů, které jsou zaměřeny na mladé hráče, je dnes více i díky grantu ministerstva školství. Snad se nám podařilo vybrat a rozvíjet ty pravé. Všeobecně je kladen větší důraz na rozvoj začátečníků v různých regionech a určitě tomu napomůže i Středoškolská liga. Dnes se také víc jezdí na zahraniční turnaje, které jsou pro začínající hráče velkou zkušeností.

Kolik je dnes v ČR registrovaných hráčů? A stoupá jejich počet?

V současné době registrujeme zhruba 300 aktivních hráčů. Za poslední roky počet mírně vzrostl. Jak to bude vypadat v budoucnu, záleží na tom, kam se nám podaří asociaci posunout. Ráda bych, aby se za deset let počítali hráči na tisíce a ne stovky.

Proč je frisbee ultimate tak málo rozšířeným sportem, mezi širokou veřejností prakticky neznámým? Vždyť například lakros nebo florbal jsou tu podobně dlouho a zná je každý.

Myslím si, že je to tím, že tento sport tady nemá tak dlouhou tradici a obdobně je na tom i lakros. U florbalu je to jiné, stal se velmi populárním během krátké doby. Domnívám se, že to souvisí s oblibou ledního hokeje v České republice. Přece jen si florbal může na rozdíl od ledního hokeje zahrát mnohem více lidí i na rekreační úrovni.

Co člověk potřebuje, aby mohl začít hrát ultimate?

Pokud má někdo zájem ultimate frisbee vyzkoušet, může kontaktovat některý z týmů na webu www.cald.cz a domluvit si trénink. Pro začátek stačí sportovní oblečení, kopačky a nadšení do hry. Roční poplatek do asociace je 250 Kč a 25 Kč za účast na ligovém turnaji. To je dle mého názoru částka více než přijatelná.

Jak ses k ultimate dostala ty?

Na střední škole jsem hrála český lakros, ale odjela jsem na dva roky do zahraničí jako au-pair. Než jsem se vrátila, náš tým zanikl. Sport je pro mě hodně důležitý. Proto když mi v té době spolupracovník a dnes už kamarád Krisztian řekl, že potřebují holky do týmu, neváhala jsem ani minutu.

Čím tě ultimate upoutal?

Na ultimate frisbee se mi líbí, že je to týmový bezkontaktní sport, ve kterém ze sebe člověk při zápase vydá všechno. Navíc oceňuji, že v něm hodně záleží na fair play.

Co považuješ za svůj největší herní úspěch?

Velmi si cením bronzové medaile z ME národních týmů z roku 2003 v kategorii mix a loňského 3. místa spolu s cenou Spirit of the Game z evropského klubového šampionátu, kde jsem hrála s Hot Beaches. Pyšná jsem i na 6. místo z MS 2006 v mixu.

Ve výkonné radě ČALD už jsi pět let. Jsi spokojená s výsledky? Splnilo se tvé očekávání?

Do rady jsem vstupovala doslova jako nepopsaný list. Sama bych nedokázala nic. Vše, co se nám podařilo dosáhnout, bylo díky velkému odhodlání a práci lidí, kteří jsou ve výkonné radě, a těch, co nám pomáhají. Jsem moc ráda, že mám tyto lidi kolem sebe. Rozjeli jsme projekt juniorské reprezentace, training campy, středoškolskou ligu, školení trenérů, navázali na školení učitelů. Všechny tyto věci organizujeme za přispění MŠMT, od kterého jsme získali již počtvrté grant. Každý rok nám přináší něco nového a něco nového nás naučí.

Věnuješ této činnosti hodně volného času. Vnímáš to jako pozitivní životní zkušenost?

Určitě je to pro mě pozitivní zkušenost. Mnohem více si všímám a oceňuji práci a pomoc ostatních. Je pro mě důležité mít zpětnou vazbu a mám radost, když někdo ocení mou snahu. V tomhle ohledu byla úžasná práce s juniory, která mě hodně naplňovala. Většina lidí však bere mou práci jako samozřejmost a někdy už nemám z čeho brát :-)

Na mistrovství světa budou hrát tři české týmy. Jak vidíš jejich šance v konkurenci nejlepších hráčů světa?

Myslím, že české týmy v takové konkurenci nedosáhnou na medailové pozice. Pro Hot Beaches by bylo velkým úspěchem umístění do 12. místa. Silence by se mohli vejít do 20. a Velká Morava do 30. místa.

Ultimate frisbee je sport zajímavý tím, že v něm není rozhodčí. V USA někdy používají pro sporné momenty pozorovatele. Počítá se s nimi i pro MS v Praze?

S pozorovateli se na mistrovství nepočítá. Evropské frisbee si zatím udržuje svou čistotu a pozorovatele do hry nezařazuje. Otázka je, kam nás vývoj posune v budoucnu.

Nemůže být právě neexistence rozhodčího trochu překážkou v popularizaci sportu? Může vůbec veřejnost odkojená fotbalem a hokejem fandit sportu bez rozhodčího?

Sporné situace si řeší hráči sami mezi sebou. Dle mého názoru to tomuto sportu dodává další rozměr, spoléhat se na svůj úsudek, ne na rozhodnutí třetí strany, tzv. nezávislých rozhodčích.

Na šampionát přijede přes tři tisíce lidí. Pozná Praha, že se tu taková akce koná?

Mistrovství připadlo na týden, kdy jsou svátky Cyrila a Metoděje a upálení Jana Husa, takže Praha bude vylidněná. Přesto doufám, že se přijdou podívat všichni, co tu zůstanou, protože taková příležitost už se nemusí nikdy opakovat.

Na co se ty osobně těšíš, na co bys pozvala diváky?

Já se moc těším na turnaj jako takový. Mám ráda atmosféru, která tyto sportovní akce doprovází. Všude je plno hráčů, disků, vůně trávy, slunce i potu, dobrá nálada přesahuje hranice sportovních areálů. Určitě mi bude líto, že kvůli povinnostem pořadatele nemůžu hrát. Diváky bych ráda pozvala na utkání českých týmů, aby přišli a podpořili je. Určitě by si neměli nechat ujít zahajovací utkání Hot Beaches a pak samozřejmě všechna finálová utkání.

Jana Vejmelková vystudovala krajinné inženýrství na lesnické fakultě ČZU. V současné době pracuje jako exekutivní asistentka ve společnosti McKinsey&Company.
Ultimate frisbee hraje od roku 2000, začínala v dnes již neexistujícím týmu SPLT. Dnes je členkou týmů FUJ, Hot Beaches a Little Secret. Pět let působí ve funkci předsedkyně České asociace létajícího disku. Rozjela projekt pravidelných training campů a do loňského roku měla na starosti juniorskou reprezentaci. Největší dosažené úspěchy v ultimate frisbee: 3. místo + spirit of the game na ME národních týmů v ultimate frisbee v kategorii MIX v roce 2003, 6. místo na MS národních týmů v kategorii MIX ultimate frisbee v roce 2004, 3. místo + spirit of the game na ME klubů v ultimate frisbee v kategorii ženy tým Hot Beaches 2009. Mezi její další záliby patří cestování, lyžování, cyklistika, ráda čte, chodí do divadla, do kina a na koncerty. Za osobní úspěch považuje dosažení šestitisícového vrcholu Huana Potosí v Bolívii

Reklama