Hlavní obsah

MS klubů 2010 v Praze partnerem charitativního projektu Ultimate Peace

Sport už dávno překročil hranice pouhých branek, bodů a vteřin. O ty stále jde, ale kolem se vytvořil svět, divadlo, které nekončí hvizdem rozhodčího na hřišti, ale rozprostírá se za něj, do ulic a životů, kde už si žije po svém a dostává nové tváře a plní jiné funkce. Sport má obrovskou sílu, takovou, která bohužel umí zabíjet, příkladem je násilí na stadionech, ale i takovou, která tvoří, sbližuje nesmiřitelné a staví mosty mezi místy, kde se vystavěly zdi.

Foto: archiv Ultimate Peace (autor: Marc Altman)

Projekt má stále více fanoušků a roste i podpora ze strany hráčů ultimate frisbee. I díky tomu se letos mohl konat první společný kemp pro děti s Izraele a Palestiny.

Článek
Fotogalerie

Takovým je bezesporu projekt Ultimate Peace, jehož cílem je sbližovat děti v problematických regionech. A hned na úvod si vybral nesnadný cíl, totiž Blízký východ. A jakou to má celé spojitost s létajícím diskem? Na hře ultimate frisbee v podstatě celý projekt stojí. Ultimate frisbee vznikl v šedesátých letech minulého století na amerických univerzitách jako sport bezkontaktní, bez rozhodčích, s důrazem na odpovědnost za chování na hřišti, zábavu a přátelství. Jak říká zakladatel projektu Ultimate Peace David Barkan: „Způsob, jak žijeme a jak hrajeme je hluboce propojený."

Mimo sportovní kolbiště často vídáme a slýcháme rozumné a inteligentní osoby, které se pak ale při sportovním zápase stávají nekontrolovatelnými střelami a provádějí věci, nad kterými někdy zůstává rozum stát. Přispívají k tomu i pravidla nejrůznějších sportů, která vkládají odpovědnost do rukou rozhodčích, místo aby ji nesli samotní hráči. Ti pak zkouší, zda jim to či ono projde, a někdy mají nacvičeno, jak v dané situaci pád nebo kontakt s protihráčem využít ve svůj prospěch. Ultimate frisbee se snaží jít jinou cestou. Cestou, kdy si hráči přestupky hlásí sami a mezi sebou se také domlouvají. Žádný rozhodčí a funguje to. Žádné úmyslné fauly, úmyslně zahrané věci jen pro to, aby daný tým utkání vyhrál. Právě k tomu se vztahují slova Davida Barkana, že způsoby, jaké používáme ve hře i v životě, jsou propojené a pro ultimate frisbee to není klišé, ale funguje to v praxi.

S touto myšlenkou se Američané David Barkan a Linda Sidorsky společně s Izraelkou Dori Yaniv pustily do projektu, který má ambice přispět k řešení stále trvajícího konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. A kde jinde začít než u dětí. Pro ně je hra, a může být jakákoliv, na jednom z prvních míst v žebříčku oblíbených činností. Ideologie a podobné věci je nezajímají. A sbližovat děti, které v konfliktu figurují, které jej vlastně jen dědí, je ten nejlepší prostředek a naděje do budoucna. Děti z obou táborů díky společné hře zjistí, že se spolu dokážou bavit a hrát. Naučí se, že o jejich chování nerozhoduje žádný rozhodčí, ale oni samotní, naučí se respektovat a ctít soupeře, vyhrávat bez faulů a zákeřností a hru si užít.

Projekt Ultimate Peace vznikl v roce 2009 a zapojilo se do něj hned několik hráčů z předních amerických klubů. Vznikl tak tým, který minulé léto objížděl různá místa po Izraeli a Palestině a seznamoval děti s létajícím diskem a hrou ultimate frisbee. V letošním roce se projekt posunul o kus dál. Jeho účastníci už nebudou objíždět místa odděleně, ale Ultimate Peace uspořádá týdenní kemp pro děti z obou táborů v izraelském městě Acco. „Od tohoto kempu si dost slibujeme. Rádi bychom dokázali oběma stranám, že to opravdu může fungovat a dali tak základ pravidelným setkáním mezi těmito dětmi z rozdílných stran konfliktu," říká David Barkan o letošním prvním kempu.

Mistrovství světa klubů v ultimate frisbee, které se uskuteční první červencový týden v Praze, se stalo oficiálním partnerem tohoto projektu. Za každý bod, který na mistrovství padne (každý zápas se hraje na 100 minut nebo do 17 bodů a zápasů bude víc než 700), půjde od organizátorů jedna koruna do fondu projektu. Hráči budou mít možnost věnovat své použité disky dětem a v soutěžích projekt zviditelnit, případně přinést další prostředky.

Pokud někoho projekt zaujme, může samozřejmě přispět také. Více informací se dozvíte na stránkách projektu: www.ultimatepeace.org.

Reklama