Hlavní obsah

Lucie Schönová: Mým snem je jednou vyhrát Mistrovství Evropy ve dogfrisbee freestylu

Kateřina Heilmann

Lucie Schönová (21) je čerstvá mistryně ČR v dogfrisbee. Svým výkonem se kvalifikovala na světové finále, které proběhne v říjnu v Atlantě, což je velký úspěch vzhledem k tomu, že se dogfrisbee věnuje pouhé čtyři roky. Zároveň se věnuje ultimate frisbee a spatřit ji můžete tento týden na právě probíhajícím mistrovství světa v Praze, kde hájí české barvy za mixový tým Velká Morava. S organizátory mistrovství světa v ultimate frisbee se dohodla o zařazení dogfrisbee exhibice do sobotního programu finálového dne mistrovství.

Foto: archiv Lucie Schönové

"Freestyle je mnohem náročnější na umění psa i hráče, ale proto je také o dost atraktivnější pro publikum," říká Lucie Schönová.

Článek
Fotogalerie

Jak ses k dogfrisbee dostala?

V době když mému chodskému psovi Darrimu byli 4 roky, tak mi kamarád věnoval disk pro psy a jelikož je Darri blázen do aportování a skákání, strašně se nám hra s diskem zalíbila. Ze zahraničních fotek a videí na internetu jsem tušila, že existuje něco jako dogfrisbee, tak jsme si spolu s kamarádkou nechaly poslat disky z USA a začaly vymýšlet nejrůznější blbinky a triky. O pár měsíců později jsme vyrazili do Polska na závody, kde jsem s Darrim dokonce vyhrála Quadruped, házení na dálku. Když na ty závody dnes vzpomínám, musím se smát, jak jsme teprve na místě zjišťovaly pravidla a divily se, že máme mít k freestylu i nějakou hudbu.

Kdy se poprvé v ČR objevilo a díky komu?

Roku 2004 vyrazil na své první závody do Německa Jakub Štýbr a dogfrisbee se mu natolik zalíbilo, že objel pár zahraničních seminářů a v roce 2005 uspořádal v ČR první seminář. Jakub je nyní předsedou klubu DiscDog.cz, který založil v roce 2006.

Kolik lidi se dogfrisbee věnuje u nás a v zahraničí?

Klub DiscDog.cz momentálně registruje 82 členů, ale na závodech se jich objevuje i více. Spousta lidí svému psovi hází disk jen tak na zahradě, ale nemají odvahu nebo chuť jezdit po závodech. Co se týče zahraničí, tak bych řekla, že v Evropě početně vedou Poláci, mají vynikající zázemí a je vždycky radost u nich závodit. Jinak už je dogfrisbee rozšířeno po celé Evropě. S USA nebo třeba Japonskem se ale co se počtu týče samozřejmě nemůžeme měřit.

Kdy se začaly pořádat soutěže v této disciplíně? Která země je průkopnická?

Dogfrisbee vzniklo roku 1974 v USA a závodit se začalo o pár let později. Prvním dogfrisbee psem byl vipet Ashley patřící Alexu Steinovi, kteří spolu třikrát vyhráli mistrovství světa.

Jak si stojí ČR v mezinárodní konkurenci?

Zatím můžeme srovnávat akorát Českou republiku se zbytkem Evropy, protože ještě nebyla možnost konfrontace s ostatními zeměmi. Troufám si říct, že české dogfrisbee patří k tomu nejlepšímu. Pravidelně obsazujeme stupně vítězů na zahraničních závodech včetně Mistrovství Evropy.

Jaké očekáváš umístění v Atlantě?

Vím předem, že umístění pravděpodobně nebude nijak slavné. Například loňský druhý vícemistr Evropy skončil na světovém finále poslední, ale je fakt, že totálně pokazil jednu ze zásadních disciplín. Oni Američani a Japonci mají neskutečně namakané psy. Chtěla bych mít hlavně pocit, že jsme předvedly to nejlepší, co umíme. Jedeme si tam pro nové zkušenosti a poznatky, které pak budeme moct využít pro rozvoj dogfrisbee v Evropě.

Soutěžíte v různých disciplínách. Které to jsou a jaká je tvá nejoblíbenější?

Jsou dva druhy disciplín: distanční disciplíny a freestyle. V distančních jde o hody na dálku nebo rychlost aportování či přesnost házení a jsou ideální i pro začátečníky. Freestyle je mnohem náročnější na umění psa i hráče, ale proto je také o dost atraktivnější pro publikum.

Dogfrisbee asi není pro každého psa. Které rasy mají lepší předpoklady a jaké psy máš ty?

Na dogfrisbee je skvělé, že je opravdu pro téměř každého psa, který si rád hraje. Nejčastěji se závodí s ovčáckými plemeny jako border kolie, australský honácký pes nebo belgický ovčák, z těch menších psů jsou pak velice oblíbení parson russel teriéři. Viděla jsem však hrát i obry jako bernské salašnické psy nebo cane corso, a naopak i jorkšíry, křížence jezevčíka a křížence čivavy. A viděla jsem i dva třínohé psy hrající dogfrisbee a měli z toho úžasnou radost.

Já mám 8,5 let starého chodského psa Darriho. Loni vyhrál Mistrovství Evropy v Quadrupedu a i když už je oficálně v důchodovém věku, stále je to náš nejpraštěnější frisbee pes – podezříváme ho, že má místo mozku v hlavě zmačkaný disk. Pak mám 3 letou fenku Dixi, je kříženkou setra, retrívra a border kolie. Ta není až takový blázen, je to naše hodná princezna, hlavně aby ji ten disk třeba omylem nepraštil do čumáčku, to je pak z toho celá špatná. Naše rodina má ještě ročního voříška Scoobyho, který má úžasný fyzický potenciál.

Jak dlouho trvá naučit psa nějaký konkrétní trik?  V jakém věku je vhodné začít?

Myslím, že přirozený lovecký instinkt by se měl ve psovi podporovat už od štěněte hrami s hadry, míčky, pešky i třeba látkovými disky. Důležité je naučit psa jít naplno po kořišti a tu pak se stejnou radostí aportovat páníčkovi. Se skutečnými dogfrisbee disky se může začít později, třeba od půl roku věku psa. S vyššími skoky, odrazy z těla hráče nebo flipy (salty psa) bych určitě nezačala dřív než v roce psa, a i to je zbytečně brzo, psovi se musí "dodělat" kostra a šlachy a musí se nasvalit.

S rychlostí učení je to individuální, co některému psovi trvá tři minuty, může jiný trénovat několik týdnů. Záleží na jeho povaze a tom, co mu vyhovuje za triky. Nemá cenu to lámat přes koleno, když se při tom triku pes necítí dobře.

Jak často se psem trénuješ?

Já osobně trénuju dogfrisbee jednou až dvakrát týdně. Je ale potřeba rozvíjet jejich motoriku všemi druhy pohybu. Proto k tomu ještě jednou týdne běháme agility (psí parkury), často plaveme, chodíme se psy na kolo a několikrát týdně cvičíme na zahradě různé triky na posílení svalů i mozku.

Od roku 2008 hraješ ultimate frisbee. Jak se ti daří skloubit oba sporty? Kterému dáváš přednost?

Napřed jsem měla trochu problém s velkým diskem na ultimate, protože disky na dogfrisbee jsou mnohem menší a lehčí. Z toho plyne i změna stylu hodů. Musela jsem se naučit mezi těmi rozdílnými talíři „přepínat“ a myslím, že to jakž takž jde. Trochu mě mrzí, že se v ultimate nepoužívá víc druhů hodů, protože mě hrozně baví hrát si s diskem a házet ho různými způsoby.

Těžko říct, kterému dávat přednost. U jednoho mě baví ta kreativita, hravost a práce se psem, u druhého zas rychlost, adrenalin a týmová souhra. Myslím, že dogfrisbee má u mě asi ještě pořád navrch. Ale jen o psí chlup.

Jak svou zkušenost z dogfrisbee využíváš při ultimate?

Myslím, že mi dogfrisbee pomáhá časovat hody v ultimate tak, aby to chytač zvládl doběhnout. Někdy mi to ale přece jen ulítne moc dopředu a spoluhráči mě peskují: „Ty mi to házíš jak psovi!“.

S mixovým týmem Velká Morava se účastníš MS v Praze. Jaký má pro tebe tato akce význam?

Připadá mi úžasné, že už po dvou letech hraní ultimate se zúčastním MS, kde se utkáme s tolika špičkovými týmy ze všech zemí. To už se mi asi nikdy nepodaří, takže si to hodlám užít.

Co plánuješ v dogfrisbee do budoucna? Máš konkrétní cíl?

Mým snem je jednou vyhrát Mistrovství Evropy ve freestylu. A taky bych si za pár let chtěla pořídit dalšího psa.

Lucie Schönová
V současné době studuje žurnalistiku a anglickou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zároveň pracuje jako sportovní fotografka pro Olomoucký deník.
Úspěchy:
1. místo MČR dogfrisbee 2010 ve freestylu
3. místo MČR dogfrisbee 2009 ve freestylu
1. místo MČR dogfrisbee 2009 v super minidistance
1. místo MČR dogfrisbee 2008 ve freestylu mladých psů
- Mistyně Evropy 2009 v quadrupedu
- Současná držitelka 3 českých rekordů
3. místo ve finále polského poháru Dog Chow Disc Cup 2009 ve freestylu
2. místo v celoročním českém poháru Dog Chow DiscDog Cup 2009

Reklama