Hlavní obsah

Mistrovství světa klubů v ultimate frisbee ovládly americké týmy

Dobojováno. Mistrovství světa klubů v ultimate frisbee zná od včerejška nové mistry světa. Ve všech čtyřech kategoriích zvítězily americké týmy. V kategorie open tým Revolver, v ženské kategorii tým Fury, v mixové kategorii tým The Chad Larson Experience a v kategorii masters tým Troubled Past. Z českých týmů se nejlépe umístil tým Hot Beaches v ženské kategorii na 12. místě.

Foto: David Průcha

8 z 12 medailí pro týmy ze Spojených států, hovoří jasně o tom, kde se hraje nejlepší ultimate frisbee.

Článek
Fotogalerie

Po pátečním finále kategorie masters byly na programu vcerejšího finálového dne mistrovství světa zbylá tři finálová utkání. Nejprve na sebe ráno narazily v mixovém finále týmy The Chad Larson Experience ze Spojených států a kanadský tým Onyx. Americký tým dokázal hned na začátku vzít soupeři několikrát disk a vybudovat si několikabodový náskok. Ten s v průběhu utkání postupně ještě narůstal a utkání skončilo jednoznačně 17:10 pro americký tým.

Po tomto zápase následovalo finále ženské kategorie, které divákům nabídlo jeden z nejlepších zápasů na šampionátu. Americký tým Fury a japonský tým UNO napínaly zaplněnou tribunu stadionu ve Vršovicích až do samotného konce. Po celý zápas si japonský tým udržoval jednobodový náskok a vypadalo to, že soupeř recept, jak utkání zvrátit, nenajde. Jenže těsně před koncem utkání hráčky UNO udělaly několik chyb a darovaly soupeři možnost skóre obrátit ve svůj prospěch. Této příležitosti tým Fury využil dokonale. Finále rozhodnul až poslední bod, který na svou stranu získaly právě hráčky amerického týmu a radovaly se tak z titulu. Konečný výsledek zápasu 16:15.

Poslední na řadě bylo finále open kategorie mezi americkými týmy Revolver ze San Francisca a Sockeye ze Seattlu. Sockeye se vydařil začátek utkání, kdy vedl 5:4 a vypadalo to na podobnou bitvu jako v ženském finále. Jenže poté se Revolver nadechnul k famoznímu výkonu a především díky skvělé obraně stav otočil. Soupeři odskočil na rozdíl několika bodů a Sockeye už po zbytek zápasu v podstatě nic nedovolil. Výsledek 17:13 hovoří poměrně jasně.

Sockeye může těšit, že k druhému místu získali navíc cenu Spirit of the Game, která se uděluje samotnými hráči týmu s nejférovějším přístupem ke hře. V ostatních kategoriích tuto cenu obdrželi něměcké týmy Woodchicas v ženách a Frizzly Bears v mixu a v kategorii masters japonský tým Big Bombers.

Organizátoři mistrovství světa se před akcí stali partnery mírového projektu Ultimate Peace, který se snaží skrze ultimate frisbee sbližovat děti na Blízkém východě. Za každý bod, který během mistrovství padnul, šla jedna koruna do fondu tohoto projektu. Na šampionátu za celý týden padlo ve více než 700 utkání 17410 bodů. Navíc v průběhu finálového dne došlo k dražbě plachet s motivy mistrovství a její výtěžek, který byl 36 500 korun, bude také poslán na podporu tohoto projektu.

Pražské mistrovství světa jinak ukázálo, že nejlépe je na tom stále americké ultimate frisbee. Americké týmy naprosto ovládly přední příčky a zbytek světa nechaly poměrně jasně za sebou. Pár týmů z Japonska, Kanady a Austrálie sice dokázalo získat medaili, ale jinak v porovnání jsou to spíš ostrůvky, jednotlivé úspěchy, než něco výrazného. Evropské týmy neuspěly a dá se říct, že vůbec. Po jednom zástupci v pořadí do osmého místa v kategoriích open, ženy a mix, je dost málo. Konkurence je obrovská a uvidíme jestli s tím evropské týmy něco v budoucnu udělají. Možnost budet třeba již za dva roky, na mistrovství světa národních reprezentací.

KONEČNÉ UMÍSTĚNÍ
Kategorie OPEN
1.Revolver (USA)
2.Sockeye (USA)
3.Buzz Bullets (Japonsko)
Spirit of the Game: Sockeye (USA)
Kategorie Ženy
1.Fury (USA)
2.Uno (Japonsko)
3.Riot (USA)
Spirit of the Game: Woodchicas (Německo)
Kategorie Mix
1.The Chad Larson Experience (USA)
2.ONYX (Kanada)
3.Mental Toss Flycoons (USA)
Spirit of the Game: Frizzly Bears (Německo)
Kategorie Masters
1.Troubled Past (USA)
2.Surly (USA)
3.Eastern Greys (Austrálie)
Spirit of the Game: Big Bombers (Japonsko)

Reklama