Hlavní obsah

Čeští junioři míří na mistrovství světa v ultimate frisbee

Letošní léto je v rámci ultimate frisbee nabité velkými akcemi. Po červencových MS klubů v Praze a MS hráčů do 23 let v italské Florencii, přichází na řadu další mistrovství světa. Od 2. do 7. srpna bude něměcký Heilbronn hostit mistrovství světa juniorských reprezentací. Česká republika posílá tým, který bude bojovat v kategorii U19 - hráčů do devatenácti let.

Foto: Dave Sanders

Více informací a online výsledky zápasů můžete nalézt na www.wjuc2010.de

Článek

Na mistrovství světa juniorských reprezentací se bude soutěžit ve dvou věkových kategoriích - U19 a U17. Obě věkové kategorie jsou potom rozděleny na soutěž v kategoriích open a ženy. Český tým bude startovat v kategorii open U19, kde je přihlášeno 18 zemí rozdělených do dvou skupin po devíti. Česká republika bude mít ve skupině B za soupeře státy Kanady, Kolumbie, Francie, Velké Británie, Itálie, Švédska, Švýcarska a Lotyšska. První dva z každé skupiny poté postupují do bojů o medaile.

Poslední mistrovství světa juniorů kategorie U19 se konalo před dvěma lety v kanadském Vancouveru a titul budou obhajovat v kategorii open tým Spojených států a v kategorii ženy tým Japonska.

Česká juniorská reprezentace se tohoto mistrovství neúčastnila, ale na druhou stranu to není její první větší akce. Takovou větší premiéru na mezinárodním poli si čeští junioři odbyli v roce 2007 na mistrovství Evropy v Southhamptonu, kde skončili na osmém místě z deseti startujících týmů. Z loňského evropského šampionátu, který hostila Vídeň, potom čeští junioři přivezli vynikající šesté místo v konkurenci 16 států.

Základ týmu se od loňského roku příliš nezměnil. Pár hráčů sice odrostlo z této věkové kategorie, ale místo nich se objevili noví nadějní hráči, kteří by měli odcházející hráče nahradit a mohli juniorský výběr v dalších letech táhnout dál. "Naše členská základna není veliká ve srovnání s jinými státy, ale například zavedení Středoškolské ligy od minulého roku, by mohlo být tím impulsem který přivede více mladých hráčů k tomuto sportu. Zvýší konkurenci nebo alespoň bude šance postavit tým do ženské kategorie nebo věkové kategorie U17," vysvětluje situaci v českém ultimate frisbee, předsedkyně České asociace létajícího disku, Jana Vejmelková.

Překvapí český tým i v Německu stejně jako se mu to povedlo loni ve Vídni? "Cíl je jasný, a tím bude především zisk cenných zkušeností, které by měli hráči zúročit v budoucnu, a pokud by se nám navíc podařilo skončit do 10. místa, tak by to byl vynikající úspěch," říká trenér české reprezentace Nathan Heilmann.

"Kvalita je jasně určená dopředu. Stejně jako v seniorských kategoriích, tak i tady k hlavním favoritům budou patřit týmy Spojených států, Kanady, Japonska nebo Austrálie. Ale evropské týmy bych v juniorské kategorii vůbec nepodceňoval. Loňské mistrovství Evropy ukázalo velmi kvalitní úroveň a myslím, že v jedné z kategorií se Evropa dostane na medailové pozice," předpovídá Libor Crha, manažer českých juniorů.

17 českých juniorů si odbyde svoji premiéru na mistrovství světa příští úterý proti týmu Francie. Přejme jim, aby to byla premiéra vítězná.

Reklama