Hlavní obsah

Juniorské ultimate frisbee na vzestupu

Víkendový dvojturnaj Scout Frisbee Cup & Partie pinčlů 2010 přilákal první říjnový víkend do Hradce Králové na 250 frisbee hráčů všech úrovní ve 25 týmech. V areálu TJ Třebeš se tak odehrál dosud největší víkendový turnaj v České republice.

Foto: Johana Elrichová

První ročník Partie pinčlů se vydařil. Spolu se Scout Frisbee Cupem šlo o největší víkendový turnaj v ČR s účastí okolo 250 hráčů.

Článek
Fotogalerie

O vítězství v premiérovém ročníku Partie pinčlů se utkalo patnáct týmů složených ze začínajících hráčů a juniorů z celé České republiky. Přes čtvrtfinále neprošel pořádající tým Kulatá šachovnice, stejně tak favorit turnaje, pražský tým Záře. Boj o medailové pozice svedly mimopražské týmy.

V zápase o třetí místo porazili českobudějovičtí 3sbabies tým Stromasky. Do finále se probojovaly týmy Hairy Jet z Jičína a plzeňští Atruc. Jičín s více hráči i zkušenostmi z české ligy nakonec zvítězil za stavu 6:4.

V rekreačním turnaji Scout Frisbee Cup se z deseti týmů dostaly do semifinále hned dva celky z Hradce Králové. Nestačili na ně ani soupeři z Jilemnice a pražského týmu Bansai. Finále bylo tedy soubojem domácích týmů, hráčů z Gymnázia Boženy Němcové, kteří si říkají Mechanický oscilátor, a studentů z LF UK Hradec Králové, hrajících pod názvem Mezi bloky.

Silnější vítr komplikoval hru oběma finalistům, ale vysokoškoláci si s ním nakonec poradili lépe a ze sedmého ročníku Scout Frisbee Cupu si odnášejí první místo. V zápase o bronz mezi dvěma skautskými týmy byli šťastnější skauti z Jilemnice. Pražský tým Bansai si ale neúspěch vynahradil ziskem ceny Spirit of the Game.

Podobných akcí na podporu mladých a začínajících hráčů probíhá v republice více. Tento víkend pořádá Česká asociace létajícího disku v Batelově u Jihlavy tzv. Training camp, soustředění pro začínající a mírně pokročilé hráče pod vedením zkušených hráčů a trenérů. Přihlásilo se už více než sto lidí a registrace je stále otevřená. Zájemci najdou více informací na http://www.cald.cz/. Ve středu 20. října pak začíná první kolo letošní Středoškolské ligy v ultimate frisbee v Hradci Králové. Přihlášeno je zatím šestnáct škol, téměř dvojnásobek oproti loňskému, prvnímu ročníku.

To vše ukazuje, že zájem mezi mladými lidmi o ultimate frisbee mírně roste a pro českou scénu je to jedině dobře, protože potřebuje co nejvíce mladých hráčů, kteří zvýší konkurenci mezi stávajícími týmy a zlepší tak kvalitu českého ultimate frisbee.

Reklama