Hlavní obsah

Česká reprezentace zahájila přípravu na ME v Mariboru

Petr Kotěšovec

První srpnový týden proběhne ve slovinském Mariboru mistrovství Evropy v ultimate frisbee. Česká republika vysílá na tuto akci zástupce do tří kategorií - open, ženy a mix. Všechny tři týmy mají za sebou první soustředění. Open tým i účast na prvním přípravném turnaji.

Foto: Benjamin Stephan

První kroky mají reprezentační týmy za sebou, ale stále je čeká dlouhá cesta příprav na ME ve Slovinsku.

Článek

Tým do mužské kategorie open začal přípravu jako první, když absolvoval předminulý víkend soustředění v Jičíně. Na něm se sešlo více než 25 zájemců o nominaci. Na programu byly fyzické i dovednostní testy, modelová hra a další prvky, které trenérům napověděly, jak na tom kdo je.

Minulý víkend pak tým odjel na první přípravný turnaj do německého Hamburku. Poměrně silně obsazený turnaj, kterého se účastnily kvalitní týmy z Anglie, Německa, Francie, Holandska, Dánska a Polska, byl ideální první prověrkou pro český open. Ten postavil do turnaje dva týmy, jeden zaměřený na útok, druhý na obranu.

Výsledkově se o něco lépe dařilo druhému týmu, který porazil v základní skupině polský reprezentační výběr a německý tým Fruhsport a prohrál o bod s týmem Heidees z Heidelbergu a s londýnskými Fire of London, pozdějšími vítězi turnaje. První tým vyhrál v základní skupině jen zápas proti domácímu celku Hardfish. Prohru inkasoval od německých 7 Schwaben, holandských Cambo Cakes a druhého reprezentačního celku z Polska.

V neděli prohrál český útočný tým s Dány a nakonec vybojoval jedenácté místo po vítězství nad Fruhsportem. Druhý český celek v prvním nedělním zápase nestačil na Angličany Chevron Action Flash, ale v posledním zápase porazil Friselis z Francie o bod a skončil na sedmém místě.

„Soustředění i první turnaj hodnotíme jednoznačně kladně. Výsledkově jsme se nijak výrazně neprosadili, ale zkoušíme nové věci, hráče na různých pozicích a oproti ostatním týmům jsme turnaj odehráli jen v devíti hráčích v každém týmu, což se určitě projevilo,“ popisují začátek přípravy trenéři Tomáš Veselý a František Fencl.

Ženský i mixový tým měly v témže čase své první soustředění. Ženský tým, i když na klubové scéně jako Hot Beaches, loni předvedl vynikající výkony. Po dvanáctém místě na MS klubů a vítězství v Evropské lize, leckdo letos očekává útok na titul právě na ME v Mariboru. Několik opor však letošní sezónu z různých důvodů vynechává a tak tento rok bude spíše příležitostí pro mladé hráčky nabrat zkušenosti a zapracovat se do zmíněného týmu Hot Beaches pro další roky.

Situace v ženské repre je trochu odlišná od zbylých kategorií, kde se hlásí více lidí, než kolik nakonec pojede. Soustředění se zúčastnilo 19 hráček a všechny mají šanci se do reprezentačního týmu dostat, pokud absolvují celou turnajovou sezónu a úspěšně se začlení do týmu. Víkend byl zaměřený především na vysvětlení a odzkoušení různých typů útoků a obran, s ohledem na budoucí posty jednotlivých hráček.

„Sezóna teprve začíná, ale mám z toho dobrý pocit. Hodně hráček mě mile překvapilo. Společným tréninkem jsme strávily 12 hodin čistého času, což bylo poměrně náročné. Doufám, že se stejným elánem jako o víkendu se holky pustí i do dalších příprav a turnajů,“ říká o soustředění kapitánka týmu Alena Malá.

Mixový tým se ke svému soustředění sešel ve východních Čechách v počtu 29 hráčů. Zaměřili se na trénování základních taktik, které chce tým v sezóně hrát. Problémem je zatím malý počet hráček, kterých je na začátku přípravy jen osm. Naopak v mužské části je zájem vysoký a část hráčů se do nominace nedostane.

Zhruba za měsíc čeká mix další soustředění a pak začátkem června turnaj v Blšanech za účasti několika dalších reprezentačních celků ze střední Evropy. To bude první kvalitní prověrka a ukáže, jak na tom tým je. „Cílem do dalšího soustředění je pro hráče na sobě individuálně pracovat a zlepšovat se a pokusit se tak dostat do konečného výběru, který by měl být složen z dvanácti hráčů a osmi hráček,“ naznačuje nejbližší plán jeden z trenérů Michael Hron.

Ženská a open reprezentace se na konci dubna chystá na turnaj do belgických Brug, kde se sejde evropská špička.

Reklama