Hlavní obsah

Mistryně a mistři ČR pro rok 2011: Žlutá zimnice a Prague Devils

Mistrovství republiky se letos poprvé odehrálo v Písku. Žlutá zimnice potvrdila dominanci v ženské kategorii, Prague Devils obhájili titul v open kategorii jen s obtížemi.

Foto: Petr Medek

Favorité potvrdili svoji pozici. Prague devils obhájili titul v open pošesté, Žlutá zimnice v ženách počtvrté.

Článek
Fotogalerie

Ženský tým Žluté zimnice nenechal nikoho na pochybách. S několika úřadujícími mistryněmi Evropy v sestavě porazily všechny soupeřky rozdílem třídy a ani ve finále proti Velké Moravě nezaváhaly, když soupeřky nechaly skórovat jen čtyřikrát.

Těsněji bylo v souboji o třetí místo. Prague Devils se o něj utkaly s hráčkami Terrible Monkeys a FUJ, hrajícími pod názvem Komba ušatá. Utkání, ve kterém se oba týmy střídaly ve vedení, nakonec vyhrála Komba těsně 8:7.

V kategorii open se bojovalo doslova o každou pozici. První drama nastalo s blížící se baráží. O to, kdo bude moct hrát baráž o první ligu, hráli na jednom hřišti domácí PeaceEgg proti Velké Moravě. O to, kdo nebude muset hrát baráž, hráli na druhém hřišti českobudějovičtí 3SB proti Východnímu Bloku.

Oba zápasy byly ukázkovými diváckými dramaty. V prvním případě se poslední bod vyrovnaného zápasu hrál s několika turnovery, kdy oba týmy měly možnost postoupit. Šťastnější byli nakonec domácí. V druhém zápase donutil výborně hrající Východní blok Jihočechy k řadě chyb a s končícím časem se mohl uklidňovat tříbodovým vedením. 3SB ovšem dokázali zvrátit vývoj zápasu. V posledním rozhodujícím bodě si pojistili čtvrtfinále Callahanem v ukázkové obranné rybě.

Východní blok nakonec neuhájil pozici v horní části a v baráži podlehl Písku.

Čtvrtfinále open nepřineslo překvapení a postoupili z něj favorité – Žlutá zimnice (porazila PeaceEgg) a Terrible Monkeys (po zápase s 3SB). Jejich semifinálovými soupeři se měli stát vítězové sobotních skupin Prague Devils a FUJ. Byli jsme tak svědky čistě pražských semifinále. Zatímco FUJ měli své semifinále proti Terrible Monkeys víceméně pod kontrolou v průběhu celého zápasu, Devils se vstup do hry proti Žluté zimnici nevydařil. Brzy prohrávali 1:5 a leckoho z přihlížejících napadlo, že by se letos mohlo finále po dlouhé době obejít bez jejich účasti. Za stavu 2:5 ale Prague Devils změnili obranu, otočili zápas a poločas už vyhráli 8:5. Poté, co přidali ještě několik breaků, mohlo se odehrát finále, které většina lidí očekávala: úřadující mistři republiky Prague Devils proti mladým a ambiciózním FUJ.

FUJ nastoupili s takovou intenzitou, že si brzy vynutili dva breaky a vedení 3:1. Zbytek prvního poločasu byli prakticky nezastavitelní a vyhráli jej 8:5. Nástup do druhé půle se jim ovšem již tolik nevydařil. Ztratili výhodu útoku a nechali dát Prague Devils kontaktní bod. Tentokrát stupňovali intenzitu Prague Devils, zatímco FUJům síly spíše ubývali. S koncem času byl výsledek 10:8 pro FUJ a hrálo se do 11. Prague Devils dali svůj útok a rozhodli se udělat z finálového zápasu ještě drama. Po nevydařené dlouhé týmu FUJ vyrovnali na 10:10 a rozhodující bod skórovali po nevydařené rozehrávce soupeře. „Finále proti FUJ byl jeden z nejlepších (nejhorších) zápasů, které jsem kdy hrál,“ přiznává František Fencl z Prague Devils. Naráží tak na obtíže, se kterými jeho tým bojoval proti intenzivní obraně soupeře i na to, jak se mu podařilo zvrátit v poslední chvíli výsledek.

Třetí místo získali Terrible Monkeys rovněž po těsném souboji se Žlutou zimnicí.

Cena Spirit of the Game putovala v ženské kategorii k týmu Prague Devils a v kategorii open k Velké Moravě.

Žlutá zimnice získala mistrovský titul v ženské kategorii počtvrté v řadě a pošesté v osmileté historii soutěže (dvakrát vyhrály ženy z Prague Devils). Prague Devils se stali mistry republiky v kategorii open pošesté v řadě.

Výsledky open:
1. Prague Devils
2. FUJ
3. Terrible Monkeys
4. Žlutá zimnice
5. PeaceEgg
6. 3SB
7. Východní Blok
8. Velká Morava
9. Figurky slonů
10. Atruc
11. Prague 7
Výsledky ženy:
1. Žlutá zimnice
2. Velká Morava
3. Komba ušatá
4. Prague Devils
5. 3sb+Východní blok
6. Atruc+PeaceEgg

Reklama