Hlavní obsah

Česká reprezentace odjíždí do Mariboru na mistrovství Evropy

Kateřina Heilmann

Vrchol sezony je tu. Za dva dny startuje ve slovinském Mariboru mistrovství Evropy. Reprezentace z 20 zemí budou celý týden bojovat o prestižní titul, o který se naposledy hrálo před čtyřmi lety v anglickém Southamptonu.

Foto: Petr Medek

Stříbrný mixový tým z ME 2007 v Southamptonu.

Článek

Česká republika se tehdy v kategorii smíšených týmů umístila na krásném druhém místě, když ve finále podlehla domácímu celku. Pro letošní šampionát muži a ženy síly nespojili a budou hrát odděleně. „Během posledních let se zvětšila hráčská základna a tak dnes můžeme postavit slušný open i ženský tým. Dříve to nebylo možné, kvalitních hráček i hráčů bylo tak akorát na mix,“ hodnotí situaci kapitánka ženské reprezentace Alena Malá.

Do Mariboru odjíždí její tým v počtu 21 hráček. Ve skupině se nejdřív utká se silnými Finkami, Francouzkami a Holanďankami. „Holandsko bychom měly porazit, Francii snad taky, otázka je, jestli se nám podaří přehrát Finky. Vyrovnanými soupeřkami jsou pro nás Irky a Dánky, ale třeba Británii a Německo porazíme jen těžko,“ myslí si Malá.

Tým absolvoval v rámci přípravy pět mezinárodních turnajů a bonusem je podle Malé i letošní premiérový ročník ženské domácí ligy. „Myslím, že jsme udělaly velký kus práce. Holky jsou ženským ultimate úplně nadšené. Letos asi nepředvedeme žádný ohromující výsledek, ale i tak jsem spokojená. Podařilo se vytvořit novou základnu českých hráček, které budou moct jezdit na zahraniční turnaje a srovnávat síly s ostatními týmy ze zemí s větší hráčkou základnou,“ tvrdí kapitánka.

Pod jejím vedením loni české hráčky zazářily vítězstvím v Evropské lize. Z úspěšné sestavy Hot Beaches je letos v reprezentaci pouhých sedm hráček. „Chybí nám zkušenosti, ale sehrály jsme se, co to šlo. Naší zbraní bude silná obrana,“ slibuje Alena Malá s tím, že asi nejlépe můžou její hráčky skončit na pátém místě.

Osmý nasazený v celkovém počtu 17 týmů je český open. „Bylo by dobré skončit lépe, než je naše nasazení, na druhou stranu, to nasazení nemusí úplně odpovídat realitě. Za námi je třeba Dánsko, které bývá pravidelně dost silné, takže si myslím, že se ukáže až po několika zápasech, jaká je skutečná síla jednotlivých týmů,“ říká kapitán mužské části reprezentace Petr Kotěšovec. V základní skupině čeká Českou republiku Švédsko, Německo, Rusko, Rakousko a Izrael. „Základní skupinu máme docela těžkou, alespoň podle jmen, ale cíl je jasný, chceme hrát čtvrtfinále.“

Na ME odjíždí tým v počtu 20 hráčů. Zlomenina ruky vyřadila ze hry dva klíčové hráče. Další nemůže nastoupit kvůli pohmožděným kolenním vazům. I přes tyto nepříjemnosti má tým potenciál uspět, myslí si jeho trenér. Základ tvoří hráči týmu Silence, který má za sebou řadu mezinárodních turnajů a úspěchů. „Tým je docela vyvážený, jsou tam starší a zkušenější hráči a na druhou stranun dravé mládí. Hrajeme spolu docela dlouho, hráči se znají, což by mohla být naše výhoda,“ říká Kotěšovec.

První zápasy jsou na programu již tuto neděli. Snažení reprezentace můžete sledovat na oficiálních stránkách turnaje: www.euc2011.com.

Reklama