Hlavní obsah

Hot Beaches a Silence se chystají na finále Evropské ligy

Kateřina Heilmann

Finalisté šestého ročníku Evropské ligy mají poslední týden na vyladění formy. Do belgických Brugg se chystá 10 ženských a 24 open týmů z celé Evropy a ani letos nebudou chybět zástupci z České republiky.

Foto: Petr Medek

Hot Beaches jedou obhajovat loňské prvenství.

Článek
Fotogalerie

Ženský tým Hot Beaches jako loňský vítěz soutěže nastupuje v roli favorita. Češky mají ale pro letošek jiné ambice než obhajovat titul. „Chybí nám spousta dobrých hráček. Nové holky jsou šikovné, ale sedm let společné hry je sedm let a to nejde dohnat za půl roku. Neočekávám tedy stejný výsledek jako loni, ale chtěla bych předvést dobrý výkon a hlavně předat zkušenosti těm mladým,“ říká kapitánka Alena Malá.

Loňské finále ve Španělsku ovládly Češky suverénně, když titul získaly bez jediné porážky. Tým však po sezóně přišel o řadu zkušených hráček, které si daly pauzu z důvodu zranění, studia či odchodu na mateřskou. Omlazený tým si ale vůbec nevede špatně. Regionální kvalifikaci zvládl bez problému a na finále postupuje z prvního místa. Jenže až tady narazí na pořádné soupeřky. Sejde se tu 10 nejlepších celků Evropy. Chybět nebudou obhájkyně titulu z let 2007 a 2008 Woodchicas, jádro zlaté německé reprezentace z letošního mistrovství Evropy.

V základní skupině se Hot Beaches utkají se švýcarským týmem Lotus, německými Heidees Ladies, holandskou Primaverou a SYC z Londýna. Výhra ve skupině by jim zajistila postup do semifinále. S tím ale kapitánka moc nepočítá. „SYC jsem viděla hrát, jsou silné, bude to hodně těžký zápas. Tipuju, že skončíme někde od čtvrtého do sedmého místa.“

V open kategorii bude hájit české barvy tým Silence. Tomu se podařilo v kvalifikaci vybojovat místo v elitní divizi osmi nejlepších evropských klubů. Loni devátí Silence tak budou hrát o vylepšení svého maxima a udržení v elitní skupině. Hned na úvod poměří síly s loňským bronzovým medailistou, švýcarským týmem Freespeed, švédskými vicemistry Skogs a současným nejlepším týmem Británie, Clapham Ultimate. „Ti všichni patří mezi favority. Překvapit můžou i německé týmy soudě podle výkonu jejich reprezentace na evropském šampionátu v Mariboru. My jsme hlavně rádi, že se všema změříme síly, protože o tom ta soutěž je, hrát s nejsilnějšími týmy v Evropě, získávat zkušenosti a posouvat se dál,“ říká kapitán Petr Kotěšovec.

Probojovat se do elitní osmičky nebylo pro český klub poskládaný z nejlepších hráčů české ligy až tak náročné. Díky novému uspořádání soutěže se ocitl na pozici nejsilnějšího hráče ve slabém východoevropském regionu a přišel tak o tradiční rivaly z Německa a Dánska. „Postup do finále je teď pro nás jednodušší, ale úroveň regionálních turnajů je slabší, což je škoda. Dříve jsme už v průběhu sezóny naráželi na silné týmy a museli o postup do finále víc bojovat,“ hodnotí změnu systému Petr Kotěšovec.

Skutečnou výzvou bude pro český open tedy až finále v Bruggách. Vrchol klubové sezóny proběhne ve dnech 30. září až 2. října.

Reklama