Hlavní obsah

Pokud dostaneme ultimate frisbee více do škol, budu spokojený, říká šéf asociace

Ultimate frisbee do základních škol, víceúrovňová liga, profesionalizace asociace. To jsou některá z témat, která řešila výkonná rada České asociace létajícího disku na nedávném srazu. Nejen o nich je následující rozhovor s novým předsedou asociace Petrem Kotěšovcem.

Foto: David Průcha

Prague Winter 2011

Článek
Fotogalerie

Dokážeš popsat, jak se postupem času měnilo tvoje vnímání ultimate frisbee a komunity okolo z pozice hráče, člena výkonné rady a jaké je to teď, když jsi předsedou?

To, co mi dění kolem ultimate přináší a proč mě to baví, se nemění. Hra se ale vyvíjí dál. Před patnácti lety, kdy jsem začínal, hrálo ultimate méně lidí než dnes a jeho atmosféra byla více rodinná, všichni se znali. Teď už se mi stane, že si na turnaji některé hráče nedokážu zařadit. Mám pocit, že i sportovní stránka se dostává víc do popředí. Za nějaký čas to třeba bude tak, že když na ligovém turnaji nebude párty, nikomu to nebude připadat neobvyklé. Tak jsem to zažil třeba v Austrálii.

Jakým způsobem jsi dospěl až sem, kdy celé asociaci předsedáš? Byl jsi od začátku aktivní jako dobrovolník a organizátor akcí okolo ultimate?

Když mi bylo dvacet, tak jsem sice frisbee hrál, ale řešil jsem v první řadě jiné věci. Jestli budu studovat, nebo pojedu na delší dobu do zahraničí. V té době jsem ani v Praze nebyl pořád, nehrál jsem pravidelně, a asi i proto jsem na práci pro asociaci neměl myšlenky. Asi se to zlomilo, když jsem začal hrát s Terrible Monkeys, kteří pořádají pravidelně turnaj v Chrasti, a pak účastí na organizování mistrovství Evropy klubů. Potom jsem byl nějaký čas v kontrolní komisi ČALD a občas zašel na schůze výkonné rady. Po návratu z Austrálie už mi přišlo přirozené se víc zapojit, takže jsem do rady vstoupil.

Výkonná rada byla zvolena v září na valné hromadě ČALD a ty ses stal předsedou zhruba o měsíc později. Jak nová rada funguje?

Nová výkonná rada se oproti minulému období zmenšila. Je nás teď osm, ale fungujeme v podstatě jako předtím. Každý má na starost část věcí, většinou se scházíme jednou za měsíc a jednou za rok máme společný pracovní víkend. Řešíme jednak provozní záležitosti, jako třeba zajišťování pořadatelů pro ligové turnaje, přihlašování týmů na turnaje, tvorbu systému soutěží a rozpisů na jednotlivé soutěže. Staráme se o věci kolem reprezentace, koordinaci termínů českých turnajů s mezinárodními akcemi a turnaji Evropské ligy, evidenci členů, komunikaci s mezinárodními federacemi EUF a WFDF, správu majetku a další drobnosti. Také se řeší dlouhodobější témata typu navýšení členské základny, shánění financí a rozvoj sportu.

Má nová výkonná rada nějaké programové prohlášení? Co chceš během následujících dvou let svého funkčního období v asociaci realizovat?

Navazujeme na vizi výkonné rady, kterou jsme dali dohromady před dvěma lety, která je stále platná, a myslím, že bude i nadále. Je obecná a má tři základní pilíře: zaměření na mladé lidi a s tím související projekty, zvyšování nebo udržování dobré kvality ligové soutěže pro stávající členy a nakonec profesionální administrativní fungování asociace. Konkrétněji by se mi líbilo, kdybychom v nadcházejícím období posunuli dál aktivity jako je Středoškolská liga, juniorská soutěž, training campy, které už běží, a potom se zkusili soustředit na další projekty.

Chtěli bychom dotáhnout výukové DVD a mít tak ucelený balíček výukových materiálů, které chceme nabídnout učitelům na školách. Zkusit například oslovit základní školy, a zjistit zda by se tam dal rozjet projekt podobný tomu, který máme pro školy střední. Pokud bychom se dokázali dostat větší měrou do škol, byl bych spokojený. To vidím jako prioritu pro další růst.

Bude se nějak měnit česká liga v ultimate frisbee?

Vzhledem k tomu, že přibývají noví hráči ultimate frisbee, vznikají nové týmy, je taky potřeba připravit se na situaci, kdy asociace bude mít mnohem víc členů než nyní. Je nutné tomu uzpůsobit pravidla pro ligové soutěže a mistrovské turnaje a případně rozdělit stávající ligu na více úrovní. Rada připravuje návrh, který týmům budeme prezentovat v nejbližších dnech.

Zmínil ses o profesionalizaci asociace? Jak by měla podle tebe vypadat?

Výhledově se chceme dostat do stavu, kdy pro asociaci bude pracovat placený člověk, třeba jako to mají v Anglii. Ze začátku asi na poloviční úvazek. Tento člověk by mohl věci řešit intenzivněji a systematičtěji, než se to dělá teď, kdy veškerou práci dělají všichni ve svém volném čase jako dobrovolníci.

Jak je na tom ČALD s financemi?

V minulých deseti letech se podařilo vydělat na dvou velkých turnajích, ME a MS klubů. Podle mého názoru bychom měli z těchto peněz začít čerpat víc než dosud a podpořit stávající projekty, které mají potenciál zvýšit členskou základnu. Rádi bychom také tento rok rozjeli projekt tzv. Minigrantů pro členy asociace, kteří by měli možnost z asociačních peněz financovat svůj vlastní projekt na rozvoj sportu.

Zároveň je ale nutné zajistit pro asociaci nějaký systematický a pravidelný příjem peněz, protože naše rezervy nejsou nevyčerpatelné. Základní fungování je pokryto členskými příspěvky a poplatky za turnaje pořádané ČALD. Jde tedy hlavně o peníze, které lze použít navíc, na rozvoj ultimate. Loni jsme poprvé po čtyřech letech nedostali grant od ministerstva školství, který pomáhal většinu rozvojových aktivit pokrýt, a uvidíme letos, zda to byla výjimka nebo se budeme muset přizpůsobit a hledat část zdrojů jinde. Třeba u partnerů a sponzorů, což ale není úplně jednoduchá cesta.

Daří se vám získávat sponzory?

Letos jsme sice sehnali dvě firmy, které nám darovaly částku, která v podstatě supluje zmíněný grant, ale vesměs dostáváme od firem negativní odpověď. Oslovili jsme v minulosti řadu větších firem, ale pro ně, podle mě, nejsme se stávající členskou základnou příliš zajímaví. Pro spoustu z nich nebyla zajímavá ani velká akce typu MS klubů. Pokud se nám podaří navýšit členskou základnu a třeba rozšířit Středoškolskou ligu do všech regionů, šance může být větší. Každopádně by pomohlo, kdyby se do shánění financí zapojilo více lidí.

Kde čerpáš inspiraci pro řízení asociace?

Inspiraci beru asi hlavně ze zkušeností za těch patnáct let, co se kolem ultimate pohybuji. Snažím se sledovat, co se děje v jiných zemích, reflektovat změny, které již proběhly. Sleduji projekty realizované v ultimate a zda byly prospěšné.

Pojďme se na ČALD podívat z pohledu nového hráče. Proč bych měla do asociace vstoupit a proč bych měla platit roční členský příspěvek?

Do asociace bys měla vstoupit, pokud chceš hrát ligové soutěže, protože bez členství v asociaci je hrát nemůžeš. Většina lidí tohle považuje za jediný důvod pro členství v asociaci. Ale z mého pohledu bys měla nebo spíš mohla vstoupit do asociace, i když ligu hrát nebudeš. Peníze, které do asociace plynou, nejsou určené jen na ligové soutěže, ale také na rozvoj, propagační akce, výrobu propagačních a výukových materiálů a podporu ultimate obecně. Příspěvek, pokud se člověk neúčastní ligových soutěží, je dobrovolný, my ho vymáhat nemůžeme. Ale věřím, že i trocha peněz, která by se vybrala navíc, by mohla pomoci.

Co bys řekl někomu, kdo má problém s pravidly, která oddílům předepisuje výkonná rada ČALD?

Vím, že ne vše, s čím rada přijde, je skvělé a dokonalé. Chyby se stávaly a stávají, ale rozhodně se nejedná o úmysl někoho omezovat nebo dokazovat převahu. Občas věci fungují systémem pokus-omyl, i když je třeba promyšlená. Věc, která nám přijde správná, se časem ukáže jako nedostatečná a je potřeba ji změnit.

Nelíbí se mi výmluvy typu, dělám to ve svém volném čase, nikdo jiný to dělat nechce, tak si nestěžuj. Ale pravda je, že to je dobrovolnictví, a čas, který člověk práci pro asociaci může věnovat, má svůj limit a víc ho zatím prostě není. Já nebudu lidi z rady nutit, aby si našli jinou práci, aby měli víc času pro ČALD.

Ono na druhou stranu fungování týmů vůči nám není také leckdy zrovna dokonalé, pravděpodobně ze stejných důvodů jako to naše. Chtěl bych, abychom s týmy víc komunikovali ohledně navrhovaných změn, ale také bych si přál, aby nám na to týmy odpovídaly, což se pokaždé neděje.

Práce ve výkonné radě je dobrovolná a členům nepřináší žádnou odměnu. Dokážeš odhadnout, kolik času týdně strávíš prací pro asociaci?

Často nad tím přemýšlím, i proto, že bychom časem chtěli mít placeného člověka. Není to práce na každý den. Někdy je potřeba řešit více věcí najednou, jindy je toho méně, takže ten odhad se dělá těžko. Ale ono to není jenom o tom, co je nutné udělat, ale co by člověk mohl udělat. Já si třeba ten půl úvazek dokážu snadno představit. Pokud jde o nějaké rutinní práce, které slouží pro základní chod asociace, tak na to opravdu zatím placený člověk potřeba není. Ale pokud to chceme dál posouvat a rozšiřovat, je potřeba se projektům věnovat víc. A třeba i shánění peněz. Pro ilustraci, od Vánoc do poloviny ledna jsem strávil nějakých 40 hodin prací pro ČALD. Do toho spadá i víkendové zasedání VR. Opatrně bych to odhadnul na zhruba pět hodin týdně v klidném období a deset, když je rušno.

Jak to zvládáš skloubit se svojí vlastní obživou?

Někdy to jde líp, někdy hůř. Nejsem zaměstnaný v žádné firmě, kde bych musel sedět od rána do večera. Mám teď jednu práci na půl úvazku: Ta mi zabere tři dny a ve zbývajícím čase řeším svoje vlastní zakázky. S tím jde věci okolo frisbee skloubit. Baví mě to, takže když mám čas, tak se tomu celkem rád věnuju a neberu to jako přítěž. Když je ale dost zakázek, mám problém ten čas najít.

Jsou okamžiky, kdybys s tím nejraději praštil? A co ti naopak přináší největší radost?

Zatím jsem neměl chuť s prací pro ČALD praštit. Občas jsou momenty, které nejsou úplně příjemný, ale i tak mám pořád pocit, že se to dá tlačit dopředu, a i ty malé krůčky potěší a mám chuť pokračovat dál. Třeba mě těší, že se Středoškolská liga rozrůstá, že máme už tři juniorské týmy, že stoupá počet týmů v ligových soutěžích nebo výsledky týmů v zahraničí.

Česká asociace létajícího disku (ČALD) je občanské sdružení hráčů a příznivců sportů s létajícím diskem. Výkonná rada (VR) asociace je výkonným orgánem ČALD. Petr Kotěšovec k rozvoji ultimate přispívá nejen jako člen výkonného orgánu ČALD, ale i jako organizátor sportovních soutěží (MS klubů 2010, Prague Winter etc.) a reportér. Sám je aktivním hráčem ultimate. Loni vedl českou národní reprezentaci na mistrovství Evropy. Několik let strávil v Austrálii, kde studoval obor grafika a multimedia. Živí se jako grafik.

Reklama