Hlavní obsah

Historická česká účast na klubovém mistrovství Evropy

Štěpán Materna

Letos poprvé pojedou na finále evropské série (EUCF) tři české týmy. Rozhodly o tom výsledky regionálního kvalifikačního turnaje EUCR v Mariboru, který se konal na začátku srpna. Silence obhájili loňské prvenství a nasazení do první evropské osmičky, jediné dva spoty v ženské kategorii obsadily Prague Devils a Hot Beaches.

Foto: Petr Kotěšovec

Letos poprvé pojedou na finále evropské série (EUCF) tři české týmy.

Článek

ŽENY

Pro Prague Devils se jednalo o první vstup na půdu Evropské klubové série (EUCS), možná o první velký zahraniční turnaj v samostatné sestavě. A premiéra se jim povedla skvěle. Po chvilkovém zaváhání v úvodu prvního zápasu, kdy dovolily místnímu týmu dotáhnout tříbodové vedení, už nepřipustily žádná dramata. Vítězné tažení zakončily větrným finále proti českým kolegyním Hot Beaches, které přehrály hlavně díky schopnosti zakončit zdárně útoky proti větru.

Hot Beaches do svého týmu letos zapracovaly řadu mladých hráček. Zdaleka se již nejedná o tým, který před dvěma lety získal titul mistryň Evropy. Díky stále lepší souhře mladých a zkušených hráček se však rychle blíží dřívější formě. I když jejich průchod turnajem nebyl tak hladký, dokázaly také pomocí své charakteristické zónové obrany porazit všechny týmy a narazily pouze na Prague Devils. A to hned dvakrát – ve skupině a ve finále.

Protože se na finálový turnaj evropské série mohly kvalifikovat jen dva ženské týmy, bylo třeba druhé místo obhájit v baráži s třetími LayD's. Slovenský tým dokázaly Hot Beaches hladce porazit. Z kvalifikace regionu čítajícího Českou republiku, Slovensko, Polsko, Rakousko, Slovinsko a Maďarsko tak udělaly čistě českou záležitost.

OPEN

Také v mužské kategorii reprezentovaly Českou republiku dva týmy, které svým nasazením orámovaly startovní pole, Velká Morava a Silence. Prvnímu se nepodařilo překonat nasazení na jedenácté příčce a tak jel moravský tým domů bez jediné výhry. V těžkých zápasech ale nabral spoustu užitečných zkušeností a poslední hru prohrál jen o jediný bod.

Silence oproti tomu přijeli obhajovat loňské vítězství. Nelehkého úkolu se ujali velkolepě, když si v pátek odpoledne, v zápase přerušeném pro silnou bouřku, připsali vítězství 15:0 nad rakouskými Mosquitos. Kvalita soupeřů rostla v sobotu zápas od zápasu, Silence však nezaváhali.

Nejdramatičtější podívanou tak nachystalo až finále proti rakouskému týmu CatchUp Graz. Tým, se kterým Silence pohodlně zvítězili ve skupině 15:7, do nedělních bojů posílil a dokázal přehrát favorizované vídeňské Thebigez. Do finále vstoupili CatchUp s velkým nasazením. Silence ztratili hned první útok a brzy tahali za kratší konec. Před koncem poločasu sice otočili skóre a vyhráli jej 8:6, CatchUp však zvládnul nástup do druhé půle a vyrovnal stav. Silence si nakonec dokázali postupně vybudovat vedení a zvítězit.

V openu se do evropského finále kromě Čechů kvalifikovali ještě tři rakouské týmy. Postup na dosah však měli také Poláci Uprising. V baráži nastoupili z pátého místa proti Thebigez a předvedli velkolepou podívanou. Po srovnání tříbodového náskoku udržovali vyrovnané skóre a zápas se dostal do infarktového posledního bodu za stavu 12:12. Uprising měli výhodu a dostali se až do zóny, kde jim rakouský hráč těsně ubránil finální přihrávku. V následném protiútoku již Thebigez skórovali a potvrdili svoji čtvrtou postupovou příčku.

Slovenští zástupci v kategorii open se do finále evropské série bohužel neprobojovali a tým Mor Ho! skončil až na sedmé příčce.

Finálový turnaj evropské klubové série se koná 29.-30. v září ve Frankfurtu. Kvalifikace v Mariboru byla první z pěti regionálních kvalifikačních turnajů. O soupeřích českých a rakouských týmů na finále EUCS se tak rozhodne až v následujících týdnech.

Pořadí ženy
Prague Devils (ČR)
Hot Beaches (ČR)
LayD's (Slovensko)
Whatever (Polsko)
Eyecatchers (Rakousko)
Box (Rakousko) - Spirit of the Game
Huntimate (Maďarsko)
To mi deli (Slovinsko)
Pořadí open
Silence (ČR)
Catchup (Rakousko)
FWD>> (Rakousko)
thebigEZ (Rakousko)
Uprising (Polsko)
Laser Peacocks (Maďarsko) - Spirit of the game
Mor Ho! (Slovensko)
Cosmo (SIovinsko)
Girl Stays Home (Polsko)
Mosquitos (Rakousko)
Velká Morava (ČR)

Reklama