Hlavní obsah

Mistrovství světa juniorů v ultimate tentokrát bez české účasti

Mistrovství světa juniorů (World Junior Ultimate Championship) proběhlo od 12. do 18. srpna v irské metropoli Dublinu. Do dvou kategorií se sjelo celkem 35 týmů z celého světa. Česká juniorská reprezentace však na mistrovství chyběla. Po účasti na minulém mistrovství světa v Heilbronnu v roce 2010 a loňské účasti na mistrovství Evropy ve Vratislavi se letos nedokázal složit ani jeden tým, převážně z finančních důvodů.

Foto: Václav Pachta

Mistrovství světa juniorů proběhlo v irské metropoli Dublinu

Článek
Fotogalerie

Celé mistrovství bylo v irské režii velmi dobře organizačně zvládnuto. A to i přes velkou nepřízeň počasí. Kvůli větru a hlavně dešti, který změnil některá hřiště v rybníky, se musely čtvrteční a páteční zápasy zkrátit z oficiální herní doby 100 minut na 80 minut. Organizátoři mohli nalézt podporu v dobrovolnících, kteří byli nejen domácí, ale přijeli i z Německa, Polska a také z České republiky.

Junior OpenV kategorii juniorských hráčů do 20 let, bojovalo v pětičlenných skupinách 20 týmů. Ze skupin postoupilo patnáct týmů do dvou tzv. „power poolů". Z každého poté postoupily dva nejlepší týmy do semifinále.

V těch se utkaly Spojené státy americké s Kanadou a Kolumbie s Německem. Nakonec postoupily týmy USA a Kolumbie, když své soupeře porazily shodně o 3 body. Kanada si po prohře v semifinále došla aspoň pro bronzové medaile výhrou nad Německem 12:8.

Finále mělo zpočátku jasnější průběh. Američané si na začátku zápasu získali náskok čtyř bodů, který ale po hodině hry ztratili a stav byl vyrovnán na 9:9. Kolumbijci však nedokázali v tlaku vytrvat a zlaté medaile si z Irska odvezli Američané výhrou 15:10. Kolumbijci však přidali ke stříbru také cenu Spirit of the game – pro tým hrající nejvíc fair play.

Junior WomenDívčích týmů do 20 let přijelo patnáct a byly tak rozděleny do tří pětičlenných skupin. První tým z každé skupiny postupoval rovnou do jednoho ze dvou „power poolů", které byly postupně doplněny vítěznými týmy z křížových zápasů.

Do semifinále postoupily týmy stejných zemí jako v Openu. Tentokrát se však Američanky utkaly s Němkami a jasně vyhrály 14:8. Druhými finalistkami se pak staly Kolumbijky, které porazily Kanaďanky 12:8. Finále a boj o bronz tedy nabídlo odvety z openové kategorie. Zatímco Německo skončilo opět čtvrté a bronz vyhrála Kanada, ve finále byla tentokrát úspěšnější Kolumbie a na Američanky zbylo stříbro.

Kategorie do 17 letSoučasně se v Dublinu konalo mistrovství Evropy hráčů do 17 let. Na mistrovství se ukázalo devět open týmů této věkové kategorie. Konečně se usmálo štěstí i na Německo, které si vybojovalo zlato. Stříbrní skončili hráči Itálie a bronz získali Izraelci.

V dívčí kategorii U-17 se sešly pouze tři týmy - Rakušanky, Britky a Němky. Ve skupině se utkaly každý s každým, ve finále pak Rakušanky porazily své britské soupeřky 11: 8. Rakušanky si také odvezly cenu Spirit of the game.

Juniorské ultimate tak uzavřelo svou další kapitolu. Můžeme jen doufat, že na příštím velkém mistrovství nebudou české týmy chybět a ukážou, že patří k tomu lepšímu minimálně v Evropě.

Reklama