Hlavní obsah

Evropské klubové lize v ultimate frisbee vládne Velká Británie

Evropská ultimate frisbee scéna už pár dní zná své klubové mistry. Evropské klubové finále (EUCF) se odehrálo minulý víkend v německém Frankfurtu a přijeli na něj hráči z třinácti zemí.

Foto: Lucie Schönová

Český tým Silence obhájil loňské 7. místo

Článek
Fotogalerie

Čeští Silence obhájili sedmé místoV open kategorii se utkalo 24 týmů z jedenácti různých zemí. Největší zastoupení měla Velká Británie, ze které přijelo hned pět týmů, další v pořadí bylo Německo a Švýcarsko. Českou republiku zastupoval tým Silence, v Evropě žádný nováček.

Ve skupině B začali Silence velmi dobře, když porazili obhájce loňského prvenství Flying Angels z Bernu a poté tým z Mnichova M.U.C. Ve svém posledním zápase základní skupiny však Silence prohráli s týmem Fire of London o tři body a díky horšímu skóre nakonec skončili až na třetím místě ve skupině, což znamenalo, že musejí sehrát osmifinále, na rozdíl od prvních dvou týmů ve skupině, které šly přímo do čtvrtfinále.

Silence se utkali v osmifinále s belgickými ligovými mistry Gentle a porazili je 15:11. Postoupili tak do čtvrfinále, kde na ně čekali britští Chevron AF, kluboví mistři Evropy z roku 2009. Opakoval se čtvrtfinálový zápas z loňského finálového turnaje. Do poločasu byla hra vyrovnaná a Silence drželi s Brity krok. V druhé polovině zápasu však Silence nevycházeli útoky a v obraně nedokázali Chevron zastavit. Ten zápas vyhrál poměrně jasně 15:8.

Český klub tak mohl skončit nejlépe pátý. Aby se o to mohl pokusit, musel nejdříve porazit vítěze své skupiny, Fire Of London. Jejich druhý vzájemný zápas byl velmi vyrovnaný. Silence před koncem dotáhli vedení soupeře a dokázali vyrovnat na 14:14. Poslední bod však dali Londýňané a vyhráli 15:14.

Ve svém posledním zápase, o sedmé místo, se Silence utkali s německými M.U.C., které porazili 15:11 a obhájili tak alespoň své loňské umístění na EUCF.

Hot Beaches a historická premiéra Prague DevilsŽenská divize byla rozdělena do dvou pětičlenných skupin. V každé z nich byl zastoupen jeden český tým. Hot Beaches, Evropě dobře známý tým, který tuto soutěž v roce 2010 vyhrál, a Prague Devils, které měly na EUCF premiéru.

Hot Beaches, které prošly během sezóny hráčskou obměnou, skončily se dvěma výhrami i prohrami díky horšímu skóre ve skupině na čtvrtém místě. Prague Devils skončily ve skupině páté, když prohrály všechny své zápasy. Následující zápas si tak české týmy zahrály proti sobě, již poněkolikáté v sezóně.

Tentokrát byla hra jednoznačná a zcela v režii Hot Beaches, které vyhrály 15:4. Postoupily tak do skupiny o 5. – 8. místo. V té se nejprve utkaly s týmem Tequila Boom Boom z Itálie a dokázaly těsně zvítězit 15:14. V zápase o páté místo nebyl průběh o nic jasnější. Hra s týmem Nice Bristols byla vyrovnaná od začátku až do konce a české hráčky opět dokázaly konec zápasu zvládnout  a výsledkem 13:12 obhájily loňské 5. místo.

Prague Devils hrály svůj poslední zápas s německými Heidees. I když byla hra celkem vyrovnaná, na deváté místo pražský výkon nestačil. Heidees vyhrály 15:12 a Prague Devils tak při své premiéře na EUCF skončily desáté.

Evropští kluboví mistřiO třetí místo se utkali švýcarští Flying Angels a dánští Ragnarok. Zápas byl sice vyrovnaný, ale plný hlášek a dlouhých bodů. Týmy se střídaly ve vedení a ani jeden si během hry neudělal náskok více jak dvou bodů. Třetí místo nakonec získal Ragnarok lepším výkonem v závěru výhrou 13:11.

Ve finále se utkaly dva britské týmy, věční rivalové, ale i přátelé Clapham Ultimate a Chevron Action Flash. Oba týmy již kdysi evropské klubové mistrovství vyhrály, Clapham dokonce dvakrát. Chevron chtěl Claphamu oplatit těsnou prohru v základní skupině. Ten zase toužil vyhrát tuto soutěž opět po pěti letech.

Začátek zápasu vyšel lépe Chevronu, ale postupem času převzal otěže zápasu do rukou Clapham a v závěru získal poměrně jasný náskok. Evropský klubový trůn tak pro sebe zaslouženě vyhrál výsledkem 15:11. K titulům z roku 2005 a 2007 přidal svůj třetí.

V zápase o ženský bronz se utkaly švýcarské Lotus a německé Woodchicas. Hra byla těsná a dospěla do posledního bodu za stavu 13:13. Šťastnější byly hráčky ze Švýcarska a tým Lotus získal výhrou 14:13 bronzové medaile.

Finále žen se odehrálo mezi britskými Iceni a finskými Viima. Oba týmy prošly svou skupinou bez prohry. Finky z týmu Viima zaspaly úvodní část hry a brzy prohrávaly. Zápas ale nevzdaly, dokázaly se do něj vrátit a udělat z něj v druhé polovině pořádné drama. Hra dospěla opět do posledního bodu, který rozhodoval o titulu. Finky útočily na vítězství, ale nedokázaly disk donést do zóny, načež britské Iceni v následném útoku nezaváhaly a vyhrály 15:14. Obhájily tak své loňské prvenství.

Open
1. Clapham Ultimate (UK)
2. Chevron Action Flash (UK)
3. Ragnarok (Denmark)
7. Silence (CZ)
Spirit: Crazy Dogs (Switzerland)
Ženy
1. Iceni (UK)
2. Viima (Finland)
3. Lotus (Switzerland)
5. Hot Beaches (CZ)
10. Prague Devils (CZ)
Spirit: Nice Bristols (UK)

Reklama