Hlavní obsah

Řekové dobyli domácí tvrz českých volejbalistů

OSTRAVA

Po osmizápasové vítězné šňůře čeští volejbalisté ve Světové lize prohráli. V posledním domácím vystoupení dobyli jejich tvrz na zimním stadionu v Ostravě-Porubě Řekové, kteří se tak za český tým posunuli ve skupině D na konečnou druhou příčku.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté postoupili do finále Světové ligy.

Článek

Češi si cestu do červencového finále vydláždili už sobotní výhrou 3:1. Řecko by však o závěrečný turnaj v Madridu mohl připravit nezdar domácího Španělska ve skupině A.

Zatímco řecký trenér Stylianos Prosalikas vyslal do boje stejnou šestku jako v sobotu, Pavel Řeřábek udělal dvě změny.

Šanci dal Polákovi a také Markovi Novotnému. Počáteční bojovnost v poli sice svědčila o tom, že se český tým nespokojil s postupem, jenže celkově byl výkon vlažnější a chyb více, než by si všichni přáli. Rozhodující trhák se Řekům povedl po sérii tří bodů na 15:11 a vedení bez problémů udrželi do konce.

Ani úvod druhé sady českým hráčům nevyšel, a tak za stavu 3:7 vystřídal trápícího se Poláka Jakub Novotný a zakrátko přišel posílit obranu na síti Kubala místo Marka Novotného. Češi nejenže dotáhli, ale ujali se i vedení 13:11.

Zraněný Zapletal

O dvě výměny později se však zranil nahrávač Zapletal, který si při obranném zákroku nehtem přivodil krvácející ranku na víčku. Zatímco si ho vzali do péče lékaři, hru přišel dirigovat Ticháček. Obrat v setu přinesla zlepšená obrana a se čtyřbodovým náskokem šli domácí volejbalisté do prvního setbolu. Nakonec proměnil až ten čtvrtý útočící Lébl.

Kvalitou dnešní duel zaostával za sobotním, k vidění byly skvělé zákroky, ale i obrovské hrubky. Hru kouskovala častá zkažená podání, jenže na druhou stranu se zase Kubalovi a Dubšovi povedla v třetím dějství čistá esa. To z pravačky kapitána pomohlo českému celku do dvoubodového vedení v závěru 22:20 a poměrně vyrovnanou partii rozhodl střídající Karipidis. Po špatné Kubalově přihrávce se místo nekompromisního trestu pověsil do sítě.

Česká republika - Řecko 2:3
Sety: -21, 23, 23, -17, -8. Rozhodčí: Menghini (It.), Azevedo (Port.). Čas: 106 min. Diváci: 4040.
ČR: Rak, Polák, Dubš, Lébl, Zapletal, M. Novotný, libero Obdržálek - J. Novotný, Kubala, Ticháček, Pláteník.
Řecko: Kurnetas, Kyriazis, Tsakiropulos, Rumeliotis, Bajev, Pantaleon, libero Stefanu - Smaragdis, Lappas, Karipidis.

"Sejdeme se v Madridu"

Po blokařské smršti v úvodu čtvrtého setu český tým odskočil na 8:6, jenže ve střední pasáži padla na domácí krize. Řekové chytli druhý dech a začali se s obrovskou vervou prát o svou šanci na madridské finále. Od stavu 20:17 už bodovali jen oni a fanoušci byli zvědaví, jak se český tým s krizovým stavem vypořádá.

Jenže nešlo to, vytlučené bloky a další chyby pomohly hostům před posledním střídáním stran do vedení 8:3 a vítězné tažení Čechů Světovou ligou skončilo. I tak volejbalisté poletí do Madridu jako vítěz skupiny D a pro složení dvou čtyřčlenných skupin by měli být nasazení. Ostravské publikum se s nimi rozloučilo pokřikem: sejdeme se v Madridu. Tamní turnaj začne 8. července.

Reklama

Související témata: