Hlavní obsah

Novopečený sparťan Poledica měl ve sbírce i Němcovu fotku

PRAHA

Až ve středu v poledne se na Letné oficiálně představily novopečené posily fotbalové Sparty ze Srbska a Černé Hory Igor Gluščevič a Mirko Poledica, ačkoli do Prahy dorazili oba už v úterý. Na adresu nového zaměstnavateli pěli jen chválu. "Sparta? To je ikona českého fotbalu, je pro mne ctí nosit její dres," vyznal se Poledica.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Nové posily Sparty Igor Gluščevič a Mirko Poledica (vpravo) ze Srbska a Černé Hory.

Článek

"Mirko řekl přesně to, co jsem chtěl říct já," rozesmál přítomné malinko zaražený Gluščevič. "Ale teď vážně: přišel jsem do špičkového klubu na vrcholné úrovni a vydám ze sebe úplně všechno, abych mu maximálně pomohl. Jsem na vrcholu kariéry a věřím, že jdu do týmu, který bude ještě hodně znamenat," prohlásil odhodlaně.

Gluščevič má být podle zákulisních informací nejlépe placeným hráčem. Tím byl dosud kapitán letenského výběru Karel Poborský, jemuž na konto měsíčně přibývá milión korun.

"O penězích jsem přestal přemýšlet ve chvíli, kdy jsme podepsali smlouvu. V platu se odrážejí kvality hráče i možnosti klubu. Jsem rád, že bude hrát za Spartu," řekl k otázce Gluščevičova platu prezident klubu Vlastimil Košťál, jenž se netají spokojeností s novými tvářemi. "Jsou to hráči, kteří mohou okamžitě hrát v základní sestavě. Takoví nebyli v české lize k mání," vysvětlil Košťál.

Praha je nadchla

Oba cizinci byli nadšení Prahou a bez potíží je přijala i sparťanská kabina. V ní nováčci bezpečně poznali nejen kapitána Poborského. "Jako malý jsem sbíral fotografie hráčů a na jedné jsem měl i Jiřího Němce," lovil v paměti vytáhlý Poledica. "Ale tady je spousta známých hráčů. Jen se těším, až je poznám blíž," dodal.

K úplné spokojenosti jim chybí to, aby za nimi do Prahy přicestovaly manželky s dětmi. Těm se zatím vyřizují víza. Gluščevič se mimo jiné těší na dvouletého synka, stejně staré dcery se nemůže dočkat i Poledica.

Než zamířili do Sparty, oba zvažovali několik dalších nabídek z celé Evropy. Především Gluščevič měl na výběr řadu možností, o jeho služby stály prvoligové kluby v Itálii, Španělsku, Nizozemsku a Rakousku. Nakonec zvolil Spartu a sám počítá s tím, že se vystavil permanentnímu tlaku. "Už jsem si zvykl. Všude mě provázela očekávání," podotkl naposledy hráč nizozemského Utrechtu.

Přiznal, že jej lákala také vidina Ligy mistrů. Do Sparty jej zlákala také vidina hrát Ligu mistrů. "Mnohé rozhodl můj soukromý rozhovor s prezidentem Košťálem, po kterém jsem usoudil, že tenhle projekt zaslouží veškerou vážnost. Navíc šance hrát Ligu mistrů je mimořádná. A v ní se chceme prosadit," řekl Gluščevič.

Spěchali za spoluhráči

Oba hráči krátce po představovacím ceremoniálu spěchali za spoluhráči do Františkových Lázní. Tam Sparta na kondičním soustředění zbrojí na ligu. Oba si už na západ Čech vezli nové dresy, devětadvacetiletý forvard Gluščevič dostal rudý dres s číslem 27, o pět let mladší obránce Poledica vyfasoval osmnáctku.

Reklama

Související témata: