Hlavní obsah

Spilkovou čeká boj o udržení na LPGA, začne kvalifikací

Praha

Golfistku Kláru Spilkovou čeká boj o udržení účastnické karty na elitním okruhu LPGA. První česká hráčka s možností hrát prestižní sérii sice ještě bude mít příští rok před sebou na základě zdravotní úlevy šest turnajů, ale zkusí získat jistotu startu v celé sezoně už v závěrečné fázi kvalifikace, která začne 23. října v Pinehurstu.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Česká golfistka Klára Spilková.

Článek

Právě v kvalifikaci si Spilková před rokem jako první Češka vybojovala start na LPGA. V osmikolovém turnaji obsadila čtvrté místo a vešla se mezi 48 hráček, které si v Severní Karolíně právo startů na LPGA pro letošek zajistily.

Mezi elitou letos absolvovala čtyřiadvacetiletá Spilková čtrnáct turnajů a pětkrát prošla cutem. Jejím nejlepším výsledkem bylo 32. místo na Havaji.

V žebříčku sezony je na 141. místě a ve finančním 140., přičemž právě z toho finančního si stovka hráček zajistí účast na LPGA i příští rok. Na šesti turnajích, které bude Spilková hrát příští rok, by tak musela uhrát skoro sto tisíc dolarů, aby v součtu s letošním výdělkem (33.456 dolarů) dosáhla hranice stého místa finančního pořadí LPGA.

Proto se rozhodla bojovat o pojistku a startovat také v kvalifikaci. V té díky postavení ve finančním žebříčku může nastoupit rovnou do závěrečné fáze. Stejně jako loni z ní získají členství na LPGA hráčky od 1. do 45. místa včetně děleného pořadí.

Na kvalifikaci se Spilková připravuje na Floridě. "Z golfu mám dobrý pocit. Budu trénovat hlavně krátkou hru a hodně chci být na hřišti," uvedla v tiskové zprávě.

V minulých dvou týdnech dvakrát prošla na LPGA cutem. V Colony obsadila 58. místo a o týden dříve byla 46. v Indianapolis. "Jsem ráda, že jsem si mohla zahrát všechna čtyři kola. Hra byla solidní a turnajový tlak nic nenahradí. Věřím, že v příštích týdnech si vše sedne ještě lépe," řekla Spilková.

Reklama

Související témata: