Hlavní obsah

Tiger Woods by se mohl stát prvním miliardářem mezi sportovci

NEW YORK

Nejlepší golfista světa, Američan Tiger Woods, by se do dvou let mohl stát prvním sportovcem, který za svoji kariéru vydělá miliardu dolarů. Odhaduje to časopis Golf Digest. Zároveň uvádí, že téměř 90 procent získal dvaatřicetiletý Woods mimo golfová hřiště za reklamu.

Článek

Od roku 1996, kdy se stal profesionálním golfistou, si díky odměnám z turnajů připsal na účet více než 100 miliónů dolarů (nyní asi 1,75 miliardy korun). Za reklamu ale inkasoval 669 miliónů dolarů (v nynějším kurzu 11,7 miliardy korun).

Loni poprvé přesáhly jeho příjmy 100 miliónů dolarů za rok. Celkem vydělal 122,7 miliónu dolarů (asi 2,15 miliardy korun), z toho 99 milionů dolarů za podporu značek Gillette a Gatorade. V příjmech za sportovní výkony je obsažena i prémie deset miliónů dolarů za vítězství v prvním ročníku série FedEx Cupu. Ve svém prvním roce jako profesionál obdržel Woods necelých 900 000 dolarů za výsledky v soutěžích, ale už tehdy jako jednadvacetiletý získal za reklamu přes 12 miliónů dolarů.

V roce 2007 vydělalo více než milión dolarů 158 profesionálních golfistů, z toho 99 hráčů okruhu americké Profesionální golfové asociace (PGA). Na začátku Woodsovy kariéry na PGA v roce 1996 překročilo miliónovou hranici jen devět golfistů.

Za Woodsem se umístil Američan Mickelson

Američtí profesionální hráči těží ze změny kalendáře turnajů PGA. Díky přesunu závěru sezóny z listopadu na září stíhají výnosné soutěže v zahraničí, kde dostávají tučné honoráře za účast. Na amerických golfových turnajích se za účast odměny nevyplácejí.

Jako druhý se za Woodsem loni podle Golf Digestu umístil s výnosem 49,5 miliónu dolarů (866 miliónů korun) Američan Phil Mickelson. Velká naděje ženského golfu, loni teprve sedmnáctiletá Američanka původem z Havaje Michelle Wieová, obsadila s 22,5 miliónu dolarů (téměř 394 miliónů korun) 12. místo. Za propagaci značek Omega, Sony a Nike si vydělala 12,5 miliónu dolarů (218 miliónů korun).

Reklama