Hlavní obsah

Co znamená Tigerova absence

Po zbytek roku 2008 se golf musí obejít bez zraněného Tigera Woodse. Co to vlastně bude znamenat?

Článek

Ztráty

Jednoznačně převažují. Lze čekat pokles sledovanosti televizních přenosů. Turnaje v posledních pěti letech, kdy Tiger skončil v top 5, měly v průměru o 29 pro­cent vyšší sledovanost než ty, kde nebyl ve hře. Loni vykázaly turnaje s Woodsem o 58 procent vyšší sledovanost než bez něj. To se také odrazí v nižším zájmu inzerentů. Méně se prodá i holí a oblečení značky, která světovou jedničku vybavuje. Stýskat si budou rovněž sponzoři turnajů PGA Tour, která vzhledem k recesi americké ekonomiky beztak čelí těžké době. Woodsův sponzor Buick už musel zrušit soutěž, kde výhrou byla hra s Woodsem v roli caddieho.

Zisky

Golf se vrací do doby před Tigerem Woodsem, kdy turnaje mohl teoreticky vyhrát téměř kdokoli. V tomto smyslu budou zajímavé především zbývající majory, British Open a PGA Championship, kde ti, kdo dosud sledovali Woodsova záda, pocítí najednou šanci. Získat může i tým USA v Ryder Cupu, kde se Woodsovi nikdy příliš nedařilo (jeho 13 proher je druhé nejhorší číslo z amerických účastí) a kde se tým, kapitán ani spo­luhráči neuměli vyrovnat s gloriolou světové jedničky.

Otazníky

Tím největším zůstává samotné zranění a jeho vážnost. Podle lékařů je dlouhodobá prognóza v Tigerově případě „vynikající“, ale může to být opět jen klamání a chlácholení, tak jako v celém případu. Kromě hráče a lékařů zřejmě nikdo nezná pravý stav věci.

Reklama