Hlavní obsah

Golf má v případě uvolnění hry připravena přísnější pravidla

Praha
Aktualizováno

Golfisté jsou podle prezidenta České golfové federace Zdeňka Kodejše připraveni vyjít se zpřísněnými pravidly na hřiště. Hrálo by se maximálně ve dvou, nesahalo na praporkovou tyč a byly by delší rozestupy.

Foto: Adam Hagy, Reuters

Bude golf jedním ze sportů, které po nucené pauze začnou nejdříve?

Článek

Vláda dnes rozhodla, že se od úterý může individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Nadále nebude možné využívat zázemí, jako jsou například sprchy nebo šatny. Golfové areály by tak mohly být v nejbližších dnech otevřeny.

Zástupci federace s doporučením počkají na písemné vyhotovení vládního rozhodnutí. "Zprávy ze zasedání vlády se zdají být příznivé, ale musíme být trpěliví a vyčkat. Jsem ve spojení s naší právní komisí a ve chvíli, kdy budeme znát oficiální vyjádření, připravíme stanovisko," uvedl generální sekretář ČGF Aleš Libecajt.

Foto: Will Dickey, Reuters

Golfový areál Ponte Vedra Beach na Floridě.

Kodejš po poledni uvedl, že v brzkém otevření golfových hřišť vidí šanci ukázat, jak je golf přínosný, příjemný a zdravý. "Aby se lidi dostali ven, netrpěli doma mentálně ani fyzicky, mohli se hýbat a vyčistit si hlavu," řekl v České televizi.

Až bude jasno, federace má připravenu zpřísněnou úpravu pravidel, jejíž základ stanovil řídící orgán světového golfu R&A St. Andrews. Mělo by se mimo jiné chodit po dvou (normálně se může až po čtyřech), s rouškami, jamky budou mělčí, aby se z nich snáze vytahoval míček a nemuselo se sahat na praporkovou tyč.

"Golfisté by měli být většinou připraveni pravidla dodržovat, tak nevidím problém, když teď na nějakou dobu přitvrdíme. Budou vděční, že na hřiště vůbec můžou. Věřím, že pravidla budeme i rádi dodržovat," uvedl Kodejš.

Golf v současné době i pomáhá. Společnost TeeTime SE pod záštitou Asociace golfových hřišť koncem března spustila akci "Hrát budeme, teď pomáháme". Z každého startu (tzv. fee), dá se koupit i tréninková hra s loňským vítězem domácího žebříčku Czech PGA Tour Janem Cafourkem, se vytvoří balíček pro potřebné, a to v podobě závozu obědů, potravinových balíčků nebo jiných životních nezbytností.

Projekt už přinesl 7170 balíčků, které putovaly třeba lidem z Pyšel či Kořence. Ve fondu na dar pro Českou asociaci sester je zatím 26 000 korun.

Reklama

Související témata: