Hlavní obsah

Hráč roku? Harrington, nebo Woods?

Hlavní sezóna mužského profesionálního golfu má před sebou ještě skoro dva měsíce, ale majory jsou už minulostí. Ani jeden z turnajů velké čtyřky se letos nemá za co stydět. Který byl nejlepší, nejdramatičtější a vůbec - kdo je hráčem roku podle major turnajů?

Článek

MASTERS: šampión Trevor Immelman

Ve zpětném zrcátku vyznívá Masters, nejslavnější z majorů, paradoxně jako nejslabší co do vyvrcholení. I když se zjevil nový grandslamový šampión, finále na druhé devítce Augusta National postrádalo drama a Immelman nakonec vyhrál bez větších potíží. I ránu do vody si mohl Jihoafričan tři jamky před koncem dovolit, přesto zvítězil.o tři rány před Tigerem Woodsem, který dva dny poté absolvoval svou první operaci kolene.

US OPEN: Tiger Woods

Těžko hledat v historii napínavější finále a vypjatější kulisy. Tiger Woods musel proměnit dlouhý pat z kopce na 72. jamce, aby si vynutil play-off s Roccem Mediatem. Druhý den byl rozstřel na Torrey Pines ještě dramatičtější, nerozhodlo ani 18 jamek, nýbrž až ta devatenáctá, s parem pro světovou jedničku. Posléze se ukázalo, že Woods odehrál svůj poslední major sezóny s přetrženým křížovým vazem a dvojnásobnou únavovou zlomeninou lýtkové kosti a sezóna pro něj skončila.

BRITISH OPEN: Padraig Harrington

Ani tohle nebylo bez zápletky. Nepříliš pravděpodobná obhajoba se povedla Harrigtonovi poté, co si v přípravě poranil zápěstí, odehrál jen devět tréninkových jamek a svůj start do poslední chvíle zpochybňoval. Přestál však děsivé počasí na Royal Birkdale, ve finále převzal vedení od veterána Grega Normana a druhý major titul stvrdil eaglem na 71. jamce. British Open žilo i bez Woodse a vítěz nemusí mít u svého jména poznámku, že Tiger chyběl, protože loni ho na stejném majoru porazil.

PGA CHAMPIONSHIP: Padraig Harrington

Tak jako na majoru tři týdny předtím, i na Oakland Hills útočil Harrington nenápadně ze zadních pozic. Opět využil nabídnutou šanci a narozdíl od soupeřů udržel nervy v náročném posledním dnu, kdy špička musela odehrát 36 jamek kvůli odložení třetího kola. Na finálové devítce to byl opět Harri Putter – jeho paty na posledních třech jamkách byly kombinací umu Nicklause a Woodse. Golf má dvojnásobného šampióna majoru v jedné sezoně a zřejmě i hráče roku.

Reklama