Hlavní obsah

Čína je dražší a dražší

Jedním z nejdražších míst na Zemi pro golf je Čína. Podle poslední studie KPMG předčila tato země v nákladech na golf i Střední východ. Zahrát si golf v Číně je pěkně drahé. Funguje tam sice kolem 300 hřišť, z nichž víc než polovina byla otevřena po roce 2000, a golf hraje kolem 300 tisíc lidí, ale klubová členství a green fee dosahují obřích výšin.

Článek

Průměrný vstupní poplatek do klubu činí 53 000 amerických dolarů, v přepočtu přes milion korun. To je čtyřikrát víc, než vykazují evropské země s nejvyššími vstupními poplatky, Španělsko a Švýcarsko.

Desetina čínských klubů vyžaduje za vstupní poplatek víc než sto tisíc dolarů. Výše poplatků se přitom ve stejném klubu liší, podle „hodnoty“, kterou člen může klubu přinést.

A co víc, průměrné čínské green fee na víkendových 18 jamek stojí 161 dolarů, což převyšuje i průměr v Dubaji (152 dolarů). Členy klubů v Číně jsou v 87 procentech muži. A další ohromující údaj: na průměrné hřiště s 18 jamkami připadá 258 zaměstnanců klubu, což je desetkrát víc, než vykazuje západní Evropa.

Na snímku je největší čínský i světový areál pro golf v Mission Hills

Reklama