Hlavní obsah

Golf udělal vážný krok

Důležitý krok k tomu, aby golf pronikl do programu olympijských her 2016, byl učiněn. International Golf Federation sepsala své představy o turnaji.

Článek

Vyplněný dotazník o 76 stranách, vyžádaný Mezinárodním olympijským výborem, splňuje podmínky formální žádosti o zařazení golfu mezi olympijské sporty.

International Golf Federation navrhuje pro olympijský turnaj mužů i žen hru na rány na 72 jamek. V případě stejného výsledku na prvních třech místech by o medailistech rozhodovalo play off na tři jamky.

IGF doporučuje pro mužský i ženský turnaj účast šedesáti startujících. První patnáctka světového žebříčku by měla automaticky zajištěnu účast bez ohledu na zastoupení států v ní. Od 16. místa by platila kvóta dvou hráčů za jeden stát, pokud by ovšem už neměl dva nebo více zástupců v první patnáctce.

Všichni členové IGF se zavázali k úpravě svých kalendářů tak, aby s olympijským turnajem nekolidovaly majory a aby byli k dispozici nejlepší hráči. Členy IGF jsou R&A, PGA European Tour, USGA, PGA of America, PGA TOUR, LPGA a Masters Tournament.

Golf je mezi sedmi kandidátskými sporty pro olympijské hry 2016 – dalšími jsou baseball, karate, jízda na kolečkových bruslích, sedmičkové ragby, softbal a squash. O zařazení dvou nových sportů se rozhodne na 121. zasedání Mezinárodního olympijského výboru letos v říjnu v Kodani. Stejně tak bude určeno dějiště her, kandidují Chicago, Madrid, Rio de Janeiro a Tokio.

Reklama