Hlavní obsah

První den golfového British Open ovládli Jiménez a veterán Watson

TURNBERRY

Španělský golfista Miguel Angel Jiménez, hlavní tvář blížícího se turnaje v Čeladné, ovládl první den 138. ročníku British Open. V úvodním kole zahrál na hřišti s parem 70 pouhých 64 ran a na závěr programu předstihl i největší překvapení, kterým byl devětapadesátiletý Američan Tom Watson.

Foto: Mike Blake

Španělský golfista Miguel Ángel Jimenéz studuje green 17. jamky na British Open.

Článek

Ten zahrál pouze o jeden úder více a dělí se o druhé místo s krajanem Benem Curtisem. Naopak zcela propadl největší favorit Tiger Woods, který je s 71 údery na děleném 70. místě.

Americký golfista Tiger Woods zahazuje hůl na deváté jamce úvodního kola British Open.foto: Reuters/Mike Blake

Na skotském pobřeží ve čtvrtek Watson oživil pamětníkům vzpomínku na rok 1977, kdy se na záludném hřišti hrálo poprvé a Američan tehdy o jeden úder porazil slavného Jacka Nicklause.

V průběhu dne se o tehdejším souboji často hovořilo a Watson dokonce přiznal, že k výsledku mu hodně pomohla textová zpráva od Nicklausovy manželky Barbary. "Popřála mi hodně štěstí," uvedl osminásobný vítěz turnajů major.

Woods první kolo nezvládl podle představ 

Na hřišti se prý podle něj dělo něco mystického, spíše spadajícího do spirituální oblasti. I při tehdejším triumfu totiž zahrál na úvod o tři rány více. "Co by mi mohlo pomoci ke konečnému vítězství? Kdybych to věděl, tak tak budu další dny hrát. Ale spíše se budu snažit zbytek turnaje pořádně vychutnat," řekl dobře naladěný veterán novinářům po osmnácté jamce a připomněl, že na British Open platí pravidlo, podle kterého hráči starší šedesáti let již nemohou startovat.

Americký golfista Tom Watson během prvního kola British Openfoto: Reuters/Russel Cheyne

Woods první kolo nezvládl podle představ a potvrdil předpoklady, že mu hřiště nebude vůbec vyhovovat. Světová jednička chybovala při odpalech a po dohrání kola dala najevo rozladěnost. "Kdybych hrál o tři rány lépe, byl bych spokojen, ale dělal jsem příliš mnoho chyb," prohlásil sebekriticky.

Překvapením byl naopak výkon kontroverzního Johna Dalyho, vítěze z roku 1995. Zřejmě největší bouřlivák světového golfu zaostal o čtyři rány za Jiménezem a patří k adeptům na umístění v první desítce.

British Open, golfový turnaj kategorie major v Turnberry (par 70):
Po 1. dnu:
1. Jiménez (Šp.) 64 ran, 2. Watson a Curtis 65, 4. Stricker, Cink (všichni USA), Senden, Goggin (oba Austr.) a Villegas (Kol.) všichni 66.

Reklama