Hlavní obsah

Veterán Watson závěr nezvládl, golfové British Open vyhrál Cink

LONDÝN/PRAHA

Prestižní British Open vyhrál americký golfista Stewart Cink, který v dodatečném čtyřjamkovém rozstřelu porazil devětapadesátiletého krajana Toma Watsona. Třetí v neděli skončil domácí Lee Westwood. Pětinásobný vítěz British Open Watson neproměnil na poslední jamce 240 cm dlouhý pat do paru a světová třiatřicítka si poté již v play-off premiérové vítězství na turnaji kategorie major nenechala utéct.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americký golfista Stewart Cink s trofejí pro vítěze British Open

Článek
Fotogalerie

Na první dodatečné jamce skončili oba golfisté v písečném bunkru, lépe si přihrál Cink. Vítěz 66 turnajů Watson ztratil jednu ránu a hned na dalším jamce znovu chyboval. Po nepřesném drajvu se ale dokázal skvělou přihrávkou vrátit a neztratil.

Ale i následující drajv poslal unavený Watson mimo fervej a protože z vysoké trávy dostal míček až na druhý pokus, bylo rozhodnuto. Cink navíc zahrál birdie a před poslední jamkou měl náskok čtyř ran.

Po další špatné ráně Watsona z týčka mohl rytec do cenné trofeje umístit jméno vítěze 138. British Open - Stewarta Cinka. "Byl to nádherný turnaj, vyrůstal jsem při sledování Toma Watsona v televizi. Jsem šťastný, že mohu být součástí něčeho tak úžasného," rozplýval se v televizním rozhovoru vítěz, který si pochvaloval patování v průběhu turnaje. "Dnešní pat na osmnáctce byl nejdůležitějším v mém životě. Od té doby jsem si věřil," dodal Cink.

Americký golfista Tom Watson (vpravo) gratuluje krajanu Stewartu Cinkovi k vítězství na British Open.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Jon Super

Stříbrnou medaili pro nejlepšího amatérského hráče získal teprve šestnáctiletý Ital Matteo Manassero, který skončil na dělené třinácté příčce.

Mladý italský golfista Matteo Manasserofoto: Reuters/Eddie Keogh

Už v pátek turnaj skončil pro světovou jedničku Tigera Woodse, který neprošel cutem do víkendových bojů. Český golfista s německým pasem Alex Čejka neprošel kvalifikací.

British Open, golfový turnaj kategorie major v Turnberry (par 70, o vítězi rozhodlo čtyřjamkové play off):
1. Cink 278 (66+72+71+69), 2. Watson (oba USA) 278 (65+70+71+72), 3. Wood 279 (70+70+72+67), Westwood 279 (68+70+70+71), 5. Donald (všichni Angl.) 280 (71+72+70+67), Goosen (JAR) 280 (67+70+71+72), Goggin (Austr.) 280 (66+72+69+73).

Reklama