Hlavní obsah

Woodsova poslední šance

Vyhrál pět turnajů v této sezóně, z toho poslední dva ve dvou minulých týdnech, ale major letos ještě ne. Tiger Woods má poslední příležitost na PGA Championship, který se koná od čtvrtka v Hazeltine v americkém státě Minnesota.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americký golfista Tiger Woods na British Open

Článek

Na legendární hřiště se major vrací po sedmi letech. V roce 2002 zde zvítězil outsider Rich Beem o ránu právě nad Tigerem Woodsem. Už tehdy monstrózní layout ale byl skoro o tři sta metrů kratší než letos, kdy je jeho plná výměra 7014 metrů, takže se stává nejdelším hřištěm na majorech.

Woodsovi jde o patnáctý major titul, první od US Open 2008, a také o vyrovnání rekordu pěti vítězství na PGA Championship, jež drží Walter Hagen a Jack Nicklaus – ten je rekordmanem i v celkovém počtu major titulů s osmnácti úspěchy.

„Je tu nejsilnější konkurence, jakou golf může mít,“ pravil Woods k tomu, že v Hazeltine hraje 98 hráčů z první stovky světového žebříčku. „Pro mě to zatím byl skvělý rok. Loni touhle dobou jsem kulhal o berlích. Myslím, že nikdo nečekal, že po zranění kolene vyhraju tolik turnajů. Jediný špatný moment byl, když jsem neprošel cutem na British Open.“

Oba turnaje před majorem vyhrál

Právě kvůli neúspěchu v Turnberry udělal Woods mimořádný krok – poprvé v kariéře hrál před majorem dva týdny za sebou. A oba turnaje, jak Bridgestone Invitational, tak předchozí Buick Open, vyhrál.

Woods se v Hazeltine dostal i mimo téma majoru, a sice k olympijským hrám a slíbil, že pokud bude golf zařazen do programu Her 2016, zúčastní se, i když mu v té době bude už čtyřicet let.

Světová jednička se také vrátila k vítěznému Bridgestone Invitational a k fámám, že dostala pokutu za kritiku rozhodčího, který finálový flight s Padraigem Harringtonem upozornil na porušování časového limitu a případnou penalizaci. „Slyšel jsem od PGA, že jsem měl být za svá slova pokutován, ale není to pravda,“ řekl Woods.

Vítězství bude obhajovat Harrington

Titul na PGA Championship obhajuje Harrington, předtím vyhrál tento major dvakrát Woods, stejně jako v letech 1999 a 2000. Woods, Harrington a právě poslední zdejší vítěz Beem jdou společně ve flightu v prvních dvou kolech – na úvod mají start v 8.35 místního času.

„Co mě loni nejvíc překvapilo, to byla váha poháru,“ přiznal Harrington směrem k Wanamaker Trophy. „Když si známí potěžkali repliku, málem upadli, a to je lehčí než originál! Při fotografování jsem pohár střídavě přehazoval v rukou a lidé si mysleli, že je to kvůli tomu, aby byly vidět mé reklamní nápisy na tričku, ale já si jen prostě ulevoval od té tíhy.“

Další zajímavé flighty tvoří bývalí vítězové PGA Championship: Vijay Singh, Davis Love III, Steve Elkington a Paul Azinger, Phil Mickelson, David Toms. Společně jdou vítězové letošních majorů: Angel Cabrera, Lucas Glover a Stewart Cink.

Pro zranění zápěstí vynechá už třetí major za sebou Trevor Immelman, loňský vítěz Masters. Nahradil ho Bob Estes. PGA Championship je také poslední kvalifikací pro říjnový Presidents Cup.

Přímé přenosy vysílá kabelový Sport 2, ve čtvrtek a v pátek od 20.00, v sobotu a v neděli od 20.30.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články