Hlavní obsah

Padesátník psal historii

Nad všechny mladíky usilující o titul amatérského mistra USA vyzrál v kvalifikaci na rány padesátiletý Tim Jackson. Golf má nového rekordmana.

Článek

Jackson, povoláním developer, mno­hokrát odmítl šanci stát se profesionálním golfistou. Místo toho láme amatérské rekordy.

Minulý měsíc šokoval vedením v polovině US Senior Open ve společnosti nejlepších profesionálů. Nyní se stal nejstarším vítězem americké amatérské kvalifikace na rány ve 109leté historii turnaje. Předchozímu rekordmanovi v roce 1908 bylo 46 let.

Ke všemu dostal Jackson v kvalifikaci trest jedné rány za pomalou hru. Celkově to dalo výsledek even par 140 (68–72) a náskok jedné rány na trojici hráčů, kteří by mohli být Jacksonovými syny: Benu Martinovi je 22 let, Marku Andersonovi a Willu Stricklerovi o rok víc.

První dvě kola US Amateur na rány se hrála v oklahomských klubech Southern Hills a Cedar Ridge.

Jako vítěz je Jackson prvním nasazeným v pavouku 64 hráčů jamkové hry, která určí konečného vítěze US Amateur. Loni měl tento turnaj naopak nejmladšího šampiona v historii – byl jím 19letý Danny Lee z Nového Zélandu.

Jackson je také dvojnásobným vítězem amarického mistrovství midamatérů a dvojnásobným účastníkem Walker Cupu. V roce 1994 došel do čtvrtfinále US Amateur, kde ho porazil jistý hráč jménem Tiger Woods…

Reklama