Hlavní obsah

Na golfové hřiště s běžkami

Beroun - Pro řadu golfových hřišť v republice s příchodem podzimu končí sezóna a zavírají své brány. Ne však nově vybudovaný berounský osmnáctijamkový golfový areál Na Veselé, který bude i v mrazivém zimním období sloužit návštěvníkům.

Článek

Široká veřejnost z blízkého i vzdáleného okolí bude například moci využívat po napadnutí prvního sněhu profesionálně upravovanou běžkařskou dráhu.

„Lidem budou k dispozici dva nestejně dlouhé okruhy," říká ředitel Golf Resortu Beroun Vojtěch Matějček. „Ačkoli se chceme profilovat jako klubové hřiště s nadstandardním zázemím pro naše členy, slíbili jsme městu Beroun, že se místním obyvatelům neuzavřeme, a to také chceme dodržet," dodává. Kdo má raději bruslení, bude moci využít, stejně jako v předchozích létech, zamrzlé vodní plochy areálu pro hokejová klání nebo nácvik piruet. Celoročně přístupná zůstane i zdejší restaurace a wellness centrum.

Slavnostní otevření klubových prostor golfového klubu proběhlo letos 22. května. Spolu s tím byl rovněž současně s dostavbou zahájen omezený testovací  provoz golfového hřiště, aby členové klubu včetně jejich hostů měli možnost vyzkoušet je a okomentovat případné nedostatky. „Připomínky vyhodnotíme a na jejich základě přistoupíme k dalším potřebným úpravám," uvádí ředitel Matějček. Zbývá ještě zatravnit některé plochy, vysadit další křoviny a stromy nebo dokončit část přechodů. Uvažuje se i o prodloužení některých jamek.

Čas do konce roku bude věnován také dostavbě bytů a řadových domků určených k bydlení a odpočinku v rámci Beroun Golf Resortu. Tento zcela nový přístup ke golfovým areálům přinesl zahraniční investor. Nejde jen o to vytvořit přívětivé klubové prostředí pro hráče, ale také umožnit golfovým zájemcům trávit v příjemném prostředí berounského golfu chvíle volna. Zahraničním investorem je jihokorejská společnost, která má s tímto u nás přeci jen ještě novým přístupem ke golfovým centrům již mnohaleté zkušenosti. Do současnosti investovala do Beroun Golf Resortu téměř 500 miliónů Kč z vlastních zdrojů.

Kromě dostavby části resortu určené k odpočinku a bydlení probíhá v současné době dořešení veškerých legislativních otázek spojených s vlastnictvím zbytkových částí pozemků a kolaudacemi již hotových staveb.

Bez součinnosti města Beroun a ministerstva obrany by nebylo možné nikdy v tak krátkém úseku tento projekt zvládnout. Díky této intenzivní spolupráci a podpoře výše uvedených institucí je golfový areál pevnou součástí místního územního plánu a postupně se daří dokončovat veškeré související legislativní otázky.

Je pravda, že se objevily nepodložené spekulace o pozemcích ve vlastnictví státu - ministerstva obrany, na kterých bylo vystavěno hřiště bez předchozího souhlasu. Tyto spekulace se opírají o nedostatečné informace.  Kvůli určovací žalobě, zda je majitelem části zbývajících pozemků město Beroun nebo ministerstvo obrany, byl po dohodě s oběma účastníky soudního řízení pouze odložen převod zbytkových částí pozemků  na společnost TIFANNYS, která areál staví a provozuje. Tato překážka odpadla až v měsíci  srpnu letošního roku, a tak nyní pokračuje proces převodu této části na společnost TIFANNYS. Celému postupu, jak již vyplývá s postoje ministerstva obrany  k již dříve provedeným změnám územního plánu a pravomocnému územnímu rozhodnutí, předcházel souhlas všech zainteresovaných stran.

„Vše zkrátka směřuje k tomu, abychom přesně rok po slavnostním otevření klubovny, tedy 22. května 2010, mohli oficiálně zahájit provoz plnohodnotného a perfektně připraveného golfového areálu včetně nového bydlení," dodává Vojtěch Matějček.

Reklama