Hlavní obsah

Jak to bylo s dopingem?

Nové, pozoruhodné skutečnosti vyšly najevo v souvislosti s prvním oficiálně zveřejněným případem dopingu na PGA Tour. Smutné je, že je nevyjevila sama tour, ale soudní žaloba, kterou proti ní podal hráč.

Článek

Doug Barron, který byl 2. listopadu jako první na PGA Tour potrestán za užití nedovolených prostředků, se ve čtvrtek odvolal proti ročnímu zákazu startů u civilního soudu v Memphisu.

Cílem 40letého Američana, který není členem PGA Tour od roku 2005 a který na ní letos sehrál jediný turnaj, je domoci se práva startu ve druhé fázi Q-school od 18. listopadu v Houstonu, aby tak měl šanci postoupit na tour v roce 2010.

Podle 29stránkové žaloby užil Barron takový druh testosteronu a batablokátů, které nejsou na seznamu zakázaných látek, a to z léčebných důvodů. Barron začal brát betablokáty už v roce 1987 na základě lékařské diagnozy potíží s krevním oběhem. V roce 2005 se ukázalo, že Barron má ke všemu  nízkou hladinu testosteronu - tento stav vede k apatii a depresím - a začal brát injekční dávky tohoto hormonu.

O častých stavech úzkosti u Barrona se všeobecně vědělo. Dalším hráčem, který měl problémy s nízkou hladinou tohoto hormonu, je Shaun Micheel, vítěz PGA Championship 2003. Ten na svou léčbu dostal výjimku.

Normální hladina testosteronu se u muže pohybuje v rozpětí 300 až 1200 nanogramů na decilitr, ale u Barrona byla před léčbou tato hodnota na 78.

PGA Tour, která o hráčových zdravotních potížích věděla, ho v říjnu 2008 po čtyřech měsících fungování antidopingových kontrol upozornila, že mu nedá výjimku na užívání obou léků a že je má přestat brát. Barronovo následné odvolání odmítl sám komisař PGA Tour Tim Finchem, m.j. proto, že podle Mezinárodní dopingové agentury je testosteron původcem všech nedovolených povzbuzujících prostředků.

Letos v červnu hrál Barron jediný turnaj PGA Tour, na sponzorskou pozvánku v Memphisu, kde neprošel cutem a kde byl zřejmě záměrně vybrán na kontrolu. Ta odhalila užití obou zmíněných zakázaných prostředků.

Barron se hájí tím, že postupně odbourával léčbu testosteronem (skončila v říjnu 2008) i betablokáty, což vedlo k snížení hladiny testosteronu z hodnoty 160 na 40 v červnu 2009. V té době podle svého vyjádření přijal jednu injekční dávku testosteronu, což by také nasvědčovalo onomu pozitivnímu testu. S betablokáty, u nichž prý přešel na jiný, povolený druh, zcela přestal letos v červenci. Lékaři ho mezitím varovali, že výsledkem ukončení léčby mohou být vážné zdravotní potíže.

Žaloba také zpochybňuje možnost, že by Barron mohl dostat následný dvojnásobný trest od PGA Tour, pokud by soudní odvolání prohrál.

Suma sumárum: hráč, který letos nevydělal na žádném turnaji ani dolar, formálně pravidla porušil, ale prvotním zájmem bylo vyslyšet rady lékařů, než získat nepovolenou výhodu vůči soupeřům.

„V tomhle případě nikdy nešlo o podvádění, ale o chlapíka, který bral léky předepsané doktory, a to kvůli zdravotnímu stavu, na nějž jiní dostali výjimku. Máme pocit, že s Dougem bylo zacházeno neférovým způsobem," řekl Barronův agent Art Horne.

Reklama