Hlavní obsah

Elsovi hrozí „prázdný rok"

Je to bizarní situace. Dvacet jedna dní před koncem roku 2009 začíná golf na European Tour sezónu 2010. A na prvním turnaji nové sezóny má Ernie Els poslední naději...

Článek

Turnaj Alfred Dunhill Championship, který začíná ve čtvrtek v jihoafrickém Leopard Creek, je totiž Elsovou poslední šancí vyhrát ještě v tomto kalendářním roce nějaký turnaj. Pokud se to nepovede, bude to první takový „prázdný rok" pro 40letého Jihoafričana po devatenácti letech.

Els sice vyhrál v kariéře tři majory a celkem šedesát turnajů po celém světě, ale letos se žádného titulu nedočkal, což zažil pouze při své první profesionální sezoně v roce 1990. Naposledy vyhrál loni v březnu turnaj Honda Classic na americké PGA Tour.

„Nikdo na mě netlačí víc než já sám," řekl Els, světový hráč číslo 17, před turnajem na domácí půdě, kde vyhrál v roce 2005, ale také si zapsal osm ran na poslední jamce roku 2007, a tím zde pro změnu o vítězství přišel.

Kuriozitou je, že před čtyřmi lety Els daroval vítězství Angličanu Johnu Bickertonovi, svému spoluhráči v prvních dvou kolech letošního ročníku.

Titul obhajuje Jihoafričan Richard Sterne. Pozornost bude poutat Ital Edoardo Molinari, který vyhrál čtyři ze svých posledních šesti startů - dva na Challenge Tour, Dunlop Phoenix na Japan Tour a World Cup s bratrem Franceskem.

Pokud Edoardo, který je na 59. místě světového žebříčku, se do konce roku dostane do do top 50, kvalifikuje se na dubnové Masters. To má už jeho bratr Francesco coby 40. hráč světového pořadí prakticky jisté.

Reklama