Hlavní obsah

Woods stál už dvanáct miliard

Akcionáři firem spjatých se jménem Tigera Woodse prodělali na skandálu světové jedničky až dvanáct miliard dolarů. Tvrdí to zveřejněná studie finančních expertů z University of California.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americký golfista Tiger Woods během tréninku na British Open

Článek

Studie porovnala výsledky třinácti obchodních dnů na americké burze v období od 27. listopadu, kdy aféry Tigera Woodse vypukly, do 17. prosince, tedy do týdnu, který následoval po hráčově přerušení kariéry na neurčitou dobu.

V rámci studie se sledoval vývoj cen akcií firem Nike, PepsiCo, Accenture, American Express, AT&T, Electronic Arts, Procter & Gamble, TLC Vision a News Corp.

Studie došla k závěru, že akcie Woodsových sponzorů v daném období ztratily 2,3% své hodnoty, což odpovídá asi 12 miliardám dolarů. Podle autorů studie tento pokles nemůže být vysvětlen obvyklými výkyvy na burze.

Nejhůř si vedly tři firmy přímo spjaté se sportem: Electronic Arts, Gatorade a Nike ztratily vlivem skandálu 4,3% hodnoty akcií, teda asi šest miliard dolarů.

Naopak akcie poradenské společnosti Accenture, jedné z prvních firem, která vypověděla Woodsovi smlouvu, žádný pokles v uvedeném období nezaznamenaly.

Tempo ztrát se paradoxně zbrzdilo v pátek 11. prosince. Pár hodin po uzavření burzy Woods oznámil, že na neurčitou dobu opouští turnajový golf.

Reklama

Související témata: