Hlavní obsah

Věda jménem Ryder Cup

Golf dělá z výběru dějiště Ryder Cupu stále větší vědu. Aspoň co se Evropy týče. Tuto středu se kvůli pořádání ročníku 2018 dokonce koná mezinárodní sympozium kandidátů.

Článek

Dohoda zní, že ročník 2018 bude vyhrazen kontinentální Evropě, což se stane teprve podruhé v historii tradičního utkání proti výběru USA.

Následníkem španělského hřiště Valderrama, jež pořádalo Ryder Cup 1997, bude některý ze šestice států Francie, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Španělsko a Švédsko.

Uzávěrka přihlášek s detailními popisy kandidatur je 30. dubna 2010 a o vítězi pořadatelského honu se rozhodne až napřesrok, ale už nyní pořádá výbor Ryder Cupu pro kandidáty sympozium v hotelu Sheraton Heathrow u Londýna. V originále je setkání dokonce nazývané Sympozium s velkým S. Cílem je prý poskytnout kandidátům další informace k bodům, která je třeba splnit pro výběr.

Výbor Ryder Cupu v čele s ředitelem Richardem Hillsem poté navštíví všech šest kandidátských států kvůli inspekci míst pro 42. ročník soutěže.

"Na sympoziu očekáváme kromě jiného vznik diskusního fóra, kde se uchazeči mohou podělit o své představy a názory, kde mohou klást otázky a také si vyměnit informace," řekl Richard Hills.

Na každý pád půjde o mimořádně zajímavý proces volby, na jejímž konci ale podle mnohých bude rozhodovat ekonomická síla pořadatele a patřičný finanční efekt pro Ryder Cup jako takový.

Z tohoto pohledu je favoritem Německo a jako druhé přichází do úvahy Švédsko, které může podpořit také silná hráčská enkláva. Jako předchozí pořadatel zřejmě nemá příliš šancí Španělsko a ostatní státy jsou vyloženými outsidery.

Reklama