Hlavní obsah

Nicklausovi je sedmdesát

Jack Nicklaus, nejúspěšnější hráč, jakého kdy golf viděl, má ve čtvrtek sedmdesátiny. Posledního vítězství se Američan dočkal tři dny před jubileem. 

Foto: John Sommers II, Reuters

Tiger Woods (vpravo) s golfovou legendou Jackem Nicklausem

Článek

Při svém prvním profesionálním startu, na Los Angeles Open 1962, vydělal 33 dolarů a 33 centů. V neděli při svém posledním vítězství, na Champions Skins Game na Havaji, ve dvojici s Tomem Watsonem inkasovali dohromady 350 000 dolarů.

Mezi těmito dvěma milníky leží úspěchy na několik golfových životů. Nicklaus je stihl vměstnat do jediného.

Osmnáct vítězství a k tomu devatenáct druhých míst na majorech. Sedmdesát tři titulů na PGA Tour, z toho první i poslední z majoru - od US Open 1962 po Masters 1986. Aspoň jeden titul v sedmnácti sezonách za sebou (1962-78). Šest startů v Ryder Cupu a šest týmových vítězství. Účast v 156 majorech za sebou, od US Open 1957 (jako amatér) po US Open 1998...

Jeho přezdívku Zlatý medvěd vymyslel v roce 1960 australský novinář, když se snažil Nicklause popsat v článku. Nicklaus sám napsal nebo byl spoluautorem patnácti knih. V kariéře zahrál dvacet hole-in-one. Jako první v historii získal na prize money dva, tři, čtyři a pět milionů dolarů. Dodnes je v top ten nejlépe vydělávajících golfistů díky milionům dolarů za design hřišť, z nichž jedno bude i na Slovensku. Jeho portrét se v roce 2005 objevil na dvou milionech pětilibrových bankovek vydaných Bank of Scotland. Pořádá turnaj Memorial v Ohiu a zrovna na jeho narozeniny se hraje Bob Hope Classic na hřišti s designem a jménem Jacka Nicklause.

Dnešní sedmdesátiny tráví Nicklaus se ženou Barbarou, nejstarším synem Jackiem a několika přáteli na Vánočním ostrově v Indickém oceánu. Rybaří a častěji než golf hraje tenis. A co na svůj život a věk říká? "Nikdy jsem se neohlížel zpět," odmítl bilancovat při nedávné telekonferenci, věnované právě sedmdesátinám.

Reklama