Hlavní obsah

Jsem sobec, omluvil se golfista Woods manželce i fanouškům

Tiger Woods, jenž se dopustil mnohonásobné nevěry, se v pátek na Floridě omluvil své ženě i fanouškům za své "sobecké, nezodpovědné a pošetilé chování". Americký golfista na veřejnosti promluvil poprvé po 80 dnech, kdy se neobjevoval na veřejnosti.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Tiger Woods čte prohlášení, v němž se omlouvá manželce a fanouškům

Článek

Světová jednička si od skandálu dává soutěžní přestávku. Během ní se léčí ze závislosti na sexu. V terapii hodlá po několikadenní pauze, kterou strávil se svými dětmi, pokračovat. Kdy se vrátí na golfová hřiště, zatím neupřesnil.

"Byl jsem nevěrný, měl jsem (nemanželské) aféry, podváděl jsem. To, co jsem dělal, je nepřijatelné. Díky penězům a slávě jsem si myslel, že si mohu dovolit vše. Zranil jsem svou ženu, děti, matku, rodinu, rodinu své ženy, přátele, děti ze své nadace," řekl Woods a přiznal, že má za sebou 45 dní terapie, která by mu měla pomoci vytěsnit z mysli problémové skutky.

Americký golfista Tiger Woods se svou manželkou Elin Nordegrenovoufoto: Reuters/Shaun Best

Popřel zároveň spekulace, podle nichž ho manželka jakýmkoli způsobem zranila před autohavárií, která 27. listopadu ostartovala řetězec bizarních událostí. Požádal také média, aby nechala jeho rodinu na pokoji, protože na vině je pouze on. "Mám před sebou ještě dlouhou cestu," uvedl a zmínil buddhismus jako jednu z cest k nápravě. Zároveň sdělil, že se další den vrací do léčebny. "Dnes chci poprosit o vaši pomoc a o to, abyste mi jednou znovu věřili," zakončil Woods svou omluvu.

Neví, kdy se vrátí

"Jednoho dne se ke golfu vrátím. Jenom nevím, který den to bude. Nevylučuji ale, že to bude letos. Až se vrátím, bude nutné, aby mé chování tuto hru více respektovalo," pokračoval a podotkl, že zatím se chce soustředit na terapii, aby se již nedopouštěl podobných prohřešků jako v minulosti.

Jeho slova naznačují, že se v nejbližší době nejen nevrátí na turnaje, aby byl připraven na dubnové Masters, ale že je u něho pravděpodobné vynechání značné části roku 2010. "Potřeboval by hrát golf co nejdřív," řekl v reakci vítěz šesti majorů Nick Faldo.

Staň se playboyem, radí Trump 

Letos se čekalo na Woodsovo další přiblížení k rekordu 18 major titulů Jacka Nicklause. Sportovec s největšími příjmy v historii sportu jich má na kontě čtrnáct. "Je to krok správným směrem," reagoval na Woodsova slova jeho spoluhráč a kamarád Mark O´Meara. "Nikdy jsem ho neviděl tak pokorného," řekl k vystoupení bývalý hráč a nynější komentátor David Feherty. Americký miliardář Donal Trump, který se prohlašuje za Woodsova přítele, se k případu vyjádřil ještě pokáním golfové jedničky. "Tiger by se měl rozvést, stát se playboyem a hlavně zase hrát golf. Takové lepení rodinné situace nemá cenu," kontroval.

Mezi přímé účastníky vystoupení patřila Woodsova matka Kultida, šéf PGA Tour a také Woodsovi přátelé. Například golfista Notah Begay III, který kvůli tomu odstoupil z turnaje v Mexiku. Woodsova švédská manželka Elin, s níž má dvě děti, přítomná nebyla. "Jak mi řekla žena, moje omluva nemůže přijít ze slov, ale z činů," pravil.

Média akci bojkotovala

Woodsův management si vymínil, že prohlášení nebude tiskovou konferencí. Že nebude možné klást otázky a že do místnosti pustí jen dvě televizní kamery a omezený počet reportérů. Na protest proti tomu Asociace amerických golfových novinářů vyhlásila akci bojkot a odhlasovala, že neobsadí žádné ze tří a později šesti nabídnutých míst. Přímo na místě tak byli jen zástupci světových zpravodajských agentur: AP, Bloomberg a Reuters.

Reklama