Hlavní obsah

Žil jsem ve lži, přiznal Woods. Z návratu ke golfu je nervózní

Tiger Woods promluvil poprvé od odhalení svých nemanželských afér mimo oficiální prohlášení a projevy. V separátních rozhovorech pro televize Golf Channel a ESPN mj. přiznal, že je z návratu ke golfu na Masters nervózní.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Americký golfista Tiger Woods

Článek

"Udělal jsem některé nepěkné věci ve svém životě. Věci, které zranily mnoho lidí, nejen mou ženu. Žil jsem život ve lži a přiznání pravdy může být velmi ošklivé. Na druhou stranu, když pravdě čelíte, začínáte s ní žít a vyrovnávat se s ní, tak síla, kterou cítím... Takovou jsem nikdy necítil," řekl Woods pro ESPN a dodal, že si není jist, jakého přijetí se mu dostane, až znovu začne hrát golf na dubnovém Masters.

"Je čas se vrátit a zase hrát. Chybí mi soutěžení. Začínám získávat cit pro hru a z minulosti vím, jak hřiště na Masters hrát. A to hodně pomůže," řekl pro Golf Channel.

"Upřímně řečeno, jsem trochu nervózní. Bylo by hezké slyšet tu a tam pár zatleskání," dodal Woods směrem ke startu v Augustě, kde v minulosti vyhrál čtyřikrát, naposledy v roce 2005.

Rozhovory pro ESPN i Golf Channel proběhly v neděli odpoledne ve Woodsově golfovém klubu Isleworth u Orlanda, nedaleko domu světové jedničky.

ESPN dostala nabídku na pětiminutový rozhovor, bez omezení otázek a s tím, že se bude vysílat v půl osmé večer východního amerického času (půlhodina po půlnoci z neděle na pondělí středoevropského času). Rozhovor Golf Channel trval o minutu déle.

Odmítl mluvit o nehodě

Woods odmítl odpovědět konkrétně na otázky týkající se jeho nehody z 27. listopadu, která spustila sérii událostí vedoucích k odhalení afér a k prosincovému přerušení kariéry.

"Víte, všechno je v policejním zápise. A co není, to je mezi mnou a (manželkou) Elin a je to soukromé. Nejel jsem rychle, ale narazil jsem do několika věcí," řekl Woods.

Rovněž nechtěl mluvit o detailech svých nevěr, ale řekl, že "už jedna je dost... a samozřejmě tohle nebyl ten případ."

"Ublížil jsem svým přátelům, kolegům, veřejnosti, dětem, které ke mně vzhlížely. Hodně lidí si myslelo, že jsem jiný a že jsem se podle toho nechoval. Proto jsem se musel omluvit. Je mi tak líto, co jsem provedl. Bylo to nechutné chování, a proto chápu reakce lidí," uvedl pro Golf Channel.

Woods nespecifikoval léčbu, kterou strávil šest týdnů na klinice v Mississippi, ale řekl, že "bylo těžké se podívat na sebe samého ve světle, ve kterém se na sebe dívat nechcete. To je brutální."

Dříve k léčbě prý nepřistoupil proto, že nevěděl, že je na tom tak špatně. "Teprve teď chápu slova svého otce o tom, že aby člověk mohl pomoci jiným, musí si nejprve pomoci sám."

Elin byla šokovaná, raněná a rozlícená

Zároveň Woods pro ESPN dodal, že si svou ženu Elin vzal roku 2004 z lásky a že byla "šokovaná, raněná a rozlícená," když jí řekl o svých činech. Své přiznání vůči ženě a matce označil Woods za samé dno toho, co prožil.

"Obě jsem ranil nejvíc. K těmto dvěma lidem mám v životě nejblíž a bylo to pro ně velice bolestné," řekl Woods a na otázku, co by řekl jeho otec Earl, který zemřel v roce 2006, odpověděl: "Byl by velice zklamaný... Přál bych si, abych v téhle situaci měl jeho oporu."

Svým dětem je Woods odhodlán v budoucnu o svých problémech říct vše a vysvětlovat tak dlouho, jak jen to bude třeba. Na otázku, jak ho svět nyní zná, Woods řekl, že "mnohem lépe." Popřel však, že by kdokoli z jeho podpůrného týmu věděl o nevěrách.

Podle svých slov se Woods těší na návrat ke golfu a také na to, až uvidí své staré přátele, kteří mu chyběli. Svůj turnajový program po Masters nespecifikoval, protože ho čekají další terapie.

"Pořád mám před sebou hodně léčby a to, že zase hraju golf, ještě neznamená konec té léčby," dodal Woods v rozhovorech, které nesly zřetelnou stopu práce jeho nového poradce Ariho Fleischera, bývalého tiskového mluvčího Bílého domu.

Náramek už nesundá

Na levém zápětí měl Woods nový náramek, připomínku buddhismu, který podle svých slov opustil a ke kterému se nyní vrátil. Náramek prý bude nosit do konce života.

Reklama