Hlavní obsah

Levoruký golfista Mickelson vyhrál potřetí v kariéře Masters

AUGUSTA

Americký golfista Phil Mickelson potřetí v kariéře vyhrál prestižní turnaj Masters v americké Augustě a oblékl se do nejcennějšího zeleného saka ve sportovním světě. Vítěz z let 2004 a 2006 předčil ve finálovém kole všechny soupeře včetně krajana Tigera Woodse, který při prvním startu po pětiměsíční pauze skončil na děleném čtvrtém místě se ztrátou pěti úderů na Mickelsona. Druhé místo obsadil Angličan Lee Westwood, který zaostal o tři rány.

Foto: ČTK/AP

Phil Mickelson se raduje z triumfu na Masters

Článek

Mickelson, který za dva měsíce oslaví 40. narozeniny, o svém prvním vítězství v letošní sezoně rozhodl na závěrečných devíti jamkách a především na patnáctce, kde po ráně do lesa poslal míč mezi stromy přímo na jamku a útočil dokonce na eagle (dvě rány pod par). Nakonec nemusel podat nejlepší výkon dne, přestože zahrál pouze 67 úderů. Ještě o dva méně si v neděli do své skórkarty zapsali Anthony Kim a Nick Watney.

"Uklidnění však přišlo už na tříparové dvanáctce, protože jsem poslal míček na známé místo a čekal mě jednoduchý par do birdie," prohlásil šťastný vítěz krátce předtím, než ho obhájce Angel Cabrera oblékl do zeleného saka. Mickelson připomněl, že triumf pro něj znamená velké povzbuzení po těžkém roce, kdy se jeho manželka i matka léčily z rakoviny prsu.

Mickelsona nakonec mohli ohrozit více než celkově druhý Westwood hlavně právě Kim a také Korejec Čche Kjong-ču, kteří v jednu chvíli Westwooda předstihli. Jenže v klíčových chvílích chybovali, zatímco Mickelson jako jediný dokázal obejít finálových osmnáct jamek na par či lépe a celý turnaj zakončil stylově birdie úderem. Prvním gratulantem byla jeho manželka, která oproti očekávání dorazila do dějiště turnaje.

Woods se posledním kolem protrápil. Dvakrát sice zachránil eagle, ale současně udělal i neuvěřitelné chyby a často jen bezmocně lomil rukama. Už do páté jamky ztratil na nejlepší tři údery, bogey si připsal dokonce v pěti případech. V cíli však ocenil, jakým způsobem ho přijali diváci.

Ze svého výkonu nijak nadšený nebyl. "Chtěl jsem tady vyhrát. Vždycky chci vyhrát. Ale dělal jsem příliš mnoho chyb," zhodnotil svůj návrat. Kde ho uvidí diváci příště, zatím neprozradil. "Vezmu si trochu volna a všechno to musím znovu vyhodnotit," konstatoval Woods.

Golfové Masters (par 72, dotace 7 mil. dolarů):
1. Mickelson (USA) 272 (67+71+67+67), 2. Westwood (Ang.) 275 (67+69+68+71), 3. Kim 276 (68+70+73+65), 4. Woods (oba USA) 277 (68+70+70+69) a Čche Kjong-ču (Kor. rep.) 276 (67+71+70+69), 6. Couples (USA) 279 (66+75+68+70).

Reklama