Hlavní obsah

Startuje Czech PGA Tour

Poslední dubnový víkend se rozproudí krev všem českým profesionálním golfistům. Ve Mstěticích startuje úvodním turnajem letošní sezóna Pilsner Urquell Czech PGA Tour 2010.

Článek

Nejprestižnější domácí golfová série navazuje na mimořádně vydařený loňský ročník, kdy se poprvé stala jejím partnerem značka Pilsner Urquell. Díky oboustranné spokojenosti se Plzeňský Prazdroj a PGA Czech dohodli na pokračování vzájemné spolupráce až do roku 2012.

„Značka Pilsner Urquell je partnerem golfu od roku 2001. V minulém roce jsme začali úspěšnou spolupráci s Czech PGA a vysoká kvalita a ohlasy na Pilsner Urquell Czech PGA Tour 2009 nás přesvědčily o oboustranném přínosu tohoto spojení. Věříme, že čeští golfisté mají před sebou úspěšnou sezónu a že je brzy spatříme třeba na The Open Championship, nejstarším a nejprestižnějším turnaji světa, jehož je značka Pilsner Urquell rovněž partnerem," řekl Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell a dodal: „Pilsner Urquell je partnerem také Českého olympijského týmu a golf bude již brzy olympijským sportem. Doufám tedy, že českého golfistu budeme vypravovat v roce 2016 i na olympiádu."

„PGA Czech si nesmírně váží přízně tak silného partnera jakým je značka Pilsner Urquell. Pro nás je takové partnerství oceněním naši práce a současně motivací, abychom  dál  posouvali  kvalitu Pilsner Urquell Czech PGA Tour na stále vyšší úroveň. Českým profesionálům se tak dostává možnosti zlepšovat v tvrdé mezinárodní konkurenci svou výkonnost. Příklady ze zahraničí nám ukazují, že právě kvalitní profesionální turnaje přispívají k hernímu rozvoji hráčů a brzy bychom se mohli dočkat českého hráče v elitní evropské či světové sérii" řekl Petr Nitra, prezident PGA of Czech Republic.

Kalendář Pilsner Urquell Czech PGA Tour momentálně čítá desítku turnajů, z nichž se tři uskuteční mimo území České republiky. Vedle už tradičních promotérů z rakouského Waidhofenu a slovenských Tálí, vstupuje do hry rakouský resort Haugschlag, který je českým příznivcům golfu velmi dobře znám. Mj. i proto, že právě tady se v nedávné době hrávalo dokonce Austrian Open, které bylo součástí European Tour. Oproti loňské sezóně se v plánu turnajů objevují dvě nová dějiště. PGA Czech Masters se ze Mstětic stěhuje do Sokolova a nový turnaj se bude hrát na Kunětické Hoře. Vyvrcholení celé série opět obstará Grand Finale na brněnské Kaskádě s předpokládanou rekordní dotací.

Úvodní turnaj Golf Prague Open presented by MP Shot s dotací 400 tisíc korun je na programu ve dnech 24. - 26. dubna ve Mstěticích.

V roce 2009 se sezóna vyvíjela velice zajímavě. Její první polovina jednoznačně patřila Lukáši Lizánkovi, který dokázala vyhrát tři turnaje v řadě za sebou - ve Waidhofenu, Ropici a Ústí nad Labem. Ve druhé části roku ale Lizánka forma opustila a dopředu se postupně propracovával Petr Nič. Jeho cesta na vrchol začala v Telči, kde se stal šampiónem PGAC ve hře na rány, když o svém triumfu rozhodl až v play-off proti Léblovi a Němečkovi. Nič pak ještě přidal i vítězství na Infiniti Czech National Pro-Am na Mnichu a hlavně na závěrečném Grand Finale v Brně na Kaskádě. K tomu ještě musíme přidat výborné druhé místo na turnaji v Berouně, kde až do poslední jamky usiloval o prvenství s Britem Davidem Carterem. Petr Nič s výrazným náskokem nakonec ovládl celkové pořadí Pilsner Urquell Czech PGA Tour 2009.

Vedle trojice Nič, Lizánek a Carter se z turnajové výhry radovali i Petr Skopový (dvakrát), Jan Zedníček, Jiří Štryncl a Ondřej Lébl. Ti všichni se na turnajích Pilsner Urquell Czech PGA Tour představí i v roce 2010. Konkurence ale bude ještě kvalitnější než v předchozí sezóně.

Mezi profesionály totiž neustále roste výkonnost nedávných amatérů Marka Nového a Jakuba Stanislava. Oba vlétli mezi profesionály bez jakýchkoli zábrana oběma jen těsně unikla premiérová prvenství. Letos jsou ale z hlediska zkušeností o něco bohatší a musí se s nimi počítat jako s kandidáty na vítězství. Na něj mohou pomýšlet i mnozí další. Ambice neskrývají například Robert Schovánek nebo Lukáš Tintěra. Všichni čeští profesionálové ale musejí brát v potaz i zahraniční konkurenci, která se na Pilsner Urquell Czech PGA Tour neustále zkvalitňuje.

Atraktivní souboje můžeme očekávat i mezi ženami, kde bychom měli pravidelně sledovat dvě nedávné hráčky Ladies European Tour Zuzanu Mašínovou a Slovenku Zuzanu Kamasovou. Oběma bude chtít zdárně sekundovat i Edita Nechanická, která sbírala cenné zkušenosti ve Skandinávii a Španělsku.

Pro PGA Czech má sezóna 2010 mimořádný význam, protože právě letos slaví 20 let od svého založení. Kulaté výročí si PGA Czech bude připomínat v průběhu celé sezóny a slavnostní rámec dostanou oslavy po závěrečném turnaji v Brně, kde bude korunován i celkový vítěz Pilsner Urquell Czech PGA Tour 2010.

V sezóně 2010 nepřijdou zkrátka ani televizní diváci. Stejně jako loni se všechny turnaje objeví ze záznamu ve vysílání stanice Nova Sport. Sestřih postihne klíčové momenty každého turnaje a nabídne ty nejlepší údery a výkony z celé Pilsner Urquell  Czech PGA Tour 2010.

Reklama