Hlavní obsah

Šestnáctiletý amatér hvězdou

Jako šestý nejmladší hráč v historii prošel Američan Jordan Spieth cutem na PGA Tour, když v šestnácti letech dokonale využil sponzorskou pozvánku na Byron Nelson Championship.

Foto: Mike Stone, Reuters

Americký golfista Jordan Spieth

Článek

Texaský rodák Spieth je juniorským amatérským mistrem USA a dvojnásobným vítězem Byron Nelson Junior Championship, kde předloni vyhrál o devět a loni dokonce o jedenáct ran.

Na TPC Four Seasons Resort v Las Colinas, dějišti turnaje PGA Tour, způsobil Spieth senzaci, když při svém debutu na PGA Tour prošel hladce cutem s výsledkem -3 (68-69).

"O cutu mezi mnou a caddiem nepadlo ani slovo. Teprve po druhé ráně na osmnácté jamce druhého kola na green bylo jasné, že budu hrát i o víkendu. Jsem v šoku," řekl Spieth.

Radost měli i jeho spolužáci, protože na pátek dostali školní volno, aby mohli jít na golf a fandit kamarádovi, kterého čekali sedící u osmnáctého greenu.

Spieth, který v polovině turnaje ztrácí sedm ran na průběžně vedoucí dvojici Cameron Beckman (vyrovnal rekord hřiště 61) a Blake Adams (rovněž bez bogey hrál 64), byl o ránu lepší než například Alex Čejka, který rovněž prošel cutem s -2 (72-66).

Světový golf zažívá útok mladé vlny.

Cutem na dubnovém Masters prošel šestnáctiletý Ital Matteo Manassero. Nedávno vyhrál na PGA Tour ještě před svými 21. narozeninami Rory McIlroy. Ve stejný den na Japan Tour zahrál rekordních 58 ran teprve 18letý Ryo Ishikawa. A letos na americké tour už vyhrálo osm hráčů pod třicet let, což je víc než za celou loňskou sezonu.

Reklama