Hlavní obsah

Bláznivé konce na tour v Evropě i za oceánem

Obě nejdůležitější světové tour viděly v neděli bláznivý golf s nečekanými vítězi. Na evropském BMW PGA Championship vyhrál hráč páté stovky světového žebříčku, na americké PGA Tour vyšel nový šampion z posledního fligthu, který se ale v závěru pořádně potrápil.  

Článek

Khan. Simon Khan. Po bondovsku se může představovat nový vítěz evropského PGA. Sedmatřicetiletý Angličan, který se loni vrátil na European Tour vítězstvím v Q-school, se dostal do soutěže ve Wentworthu až v pondělí díky sponzorské pozvánce, kterou proměnil v senzační vítězství o jednu ránu.

Khan ve finále nastřílel 66 (-5) a předčil krajana Luka Donalda spolu se Švédem Fredrikem Anderssonem Hedem. Dosud přitom vyhrál jen Wales Open 2004, ale byl druhý ve Wentworthu před čtyřmi lety. Tentokrát inkasoval za vítězství 750 000 eur.

"Mám aspoň dárek ke 42. narozeninám manželky. Je těžké ji něčím uspokojit," žertoval Khan, který celkově za čtyři kola zahrál 6 pod par.

Druhého Donalda vyřadilo ze hry double bogey na sedmnácté jamce finále. Lídr po sobotním kole, další Angličan Chris Woood, zahrál ve finále 77. Khan předtím ztrácel na Wooda sedm ran a postaral se tak o největší comeback v historii turnaje.

Na Byron Nelson Championship v Texasu se prvního titulu z PGA Tour dočkal Jason Day (úvodní foto). Dvaadvacetiletý Australan sice zahrál ve finále 72 (+2), ale stačilo to na celkových 10 pod par a výhru o dvě rány, oceněnou prémií 1,17 milionu dolarů.

Před poslední jamkou vedl Day o ránu před Američanem Blakem Adamsem. Oba pak zkazili odpaly, Adams driverem a Day dokonce železem a oba poslali své druhé rány do vody. Adams nakonec zahrál double bogey (celkově 72) a Day bogey!

"Pořádně jsem si to zkomplikoval, ale výhrou ze mě spadlo velké břemeno," řekl Day, který se před třemi lety stal nejmladším vítězem v historii na Nationwide Tour.

Vedle Adamse se o druhé místo dělili další Američané Jeff Overton (71) a Brian Gay (63). Amatér Jordan Spieth, který v 16 letech prošel cutem jako šestý nejmladší hráč historie tour a byl před finále sedmý, zahrál v neděli 72 s jedním double bogey a dělil se o 16. místo.

Stejnou pozici po nedělních 70 obsadil na celkových 4 pod par Alex Čejka. Narozdíl od amatéra bral prémii 94 250 dolarů.

Reklama