Hlavní obsah

S třetím srdcem na US Open

Největším hrdinou uplynulé kvalifikace na US Open je Erik Compton. Třicetiletý Američan, který má za sebou dvě transplantace srdce, postoupil spletí 39 jamek na Pebble Beach.

Článek

Před dvěma lety absolvoval druhou transplantaci srdce, když tu první zažil už ve dvanácti. Tento rok se pokouší etablovat na PGA Tour, ale když projde cutem, o víkendu mu docházejí síly. Tak jako v neděli na Memorialu, kde zahrál 82. Chtěl to všechno vzdát, ale nakonec si ještě dal šanci. Druhý den obešel 39 jamek v Ohiu při vyčepávající kvalifikaci a postoupil na US Open, jehož 110. ročník bude hrát od 17. června.

Erik Compton překonal všechny představy.

"Jsem omráčený. Dostat se na US Open, to je šílené. Podívejte na ty, kterým se to letos nepodařilo, jako třeba Rickie Fowler," řekl Compton pro web amerického Golf Digest. "Dám si sprchu, nějaké léky a budu spát dva dny."

Na Pebble Beach ještě nikdy Compton nehrál. Před deseti lety tam byl na návštěvě, ale nezískal tee time.

O účasti na US Open prý přitom snil právě před dvěma lety, když se zotavoval z druhé, 14hodinové transplantace srdce, provedené 20. května 2008 v Miami. Nepřestal na turnaj myslet při Memorialu ani v pondělí při kvalifikaci ve Springfield Country Clubu na hřišti, které rovněž předtím neviděl.

Musel pro to nastoupit do play off, v němž se mezi třemi muži hrálo o dvě místa na majoru. Pak musel proměnit na druhé jamce rozstřelu třímetrový pat na birdie, aby zůstal ve hře, a poté ještě zahrát par.

"Před dvěma lety jsem byl celý sešitý a hledal jsem pozici, jak bych si lehnul v posteli a vymýšlel, jak vstát a dojít si na toaletu. Byl jsem nalomený, ale koukal jsem na US Open na Torrey Pines a přemýšlel o Pebble," řekl Compton.

Po úvodních 69 ranách v pondělní kvalifikaci se Compton musel navíc rozloučit s caddiem. Ron "Bambi" Levin mířil na turnaj do Memphisu za závazky u Todda Hamiltona. Comptonova bagu se ujal Scott Wilke, masér a terapeut, který hráči pomáhal při Memorialu a který jako člen zdejšího klubu znal velmi dobře druhé kvalifikační hřiště.

"Bylo to dojemné. Nevěděl jsem, že to mám v sobě. Poprvé jsem si dokázal, že jsem schopen zvládnout víc, než si myslím," dodal Compton pro Golf Digest.

Reklama