Hlavní obsah

Woodsova aura je pryč

Dny, kdy Tiger Woods naháněl soupeřům strach, jsou pryč. Před US Open, jehož 110. ročník začíná ve čtvrtek na Pebble Beach, to připomněl Rory McIlroy.

Foto: Dave Martin, ČTK/AP

Americký golfista Tiger Woods na Tour Championship v Atlantě

Článek

Deset let poté, co Woods toto hřiště i své protivníky při US Open 2000 roztrhal na kusy vítězstvím o patnáct ran, je situace jiná. Soukromé aféry, pětiměsíční přestávka a matné výsledky po návratu u Woodse znamenají nové rozložení sil v golfu.

"Dříve stačilo, aby se Tiger objevil a hned to vypadalo, že vyhraje turnaj. Nepřekvapilo by mě, kdyby hrál dobře a kdyby znovu vyhrál, ale pokud se nyní hráč postaví vedle Woodse, ví, že má dobrou šanci ho porazit," řekl Rory McIlroy pro Sky Sports.

Woods má přesto stále nejnižší kursy na vítězství spolu s Philem Mickelsonem. Ten jako vítěz Masters ani nemusí vyhrát US Open, kde v minulosti skončil pětkrát druhý (kromě toho na Pebble Beach třikrát vyhrál turnaj PGA Tour), aby Woodse konečně sesadil z prvního místa světového žebříčku.

Jaké jsou scénáře? Vítězství na US Open znamená pro Mickelsona automaticky první místo, stejně jako druhá příčka v turnaji, pokud Woods skončí mimo top 4 anebo třetí příčka v případě, že Woods nebude v top 18. Kdyby Woods neprošel cutem, stačí Mickelsonovi na světovou jedničku, aby se dělil s dalším hráčem o třetí místo.

Woods ale má jiné starosti. Britská televize Channel 4 chystá na čtvrtek, první den US Open, vysílání dokumentu "Tiger Woods: Vzestup a pád", ve kterém se tvrdí, že golfista je otcem nemanželské dcery, která se narodila jedné z jeho milenek v roce 2003, a že Woods matce dítěte zaplatil za mlčení tři miliony dolarů.

Na Pebble Beach absolvoval Woods první cvičné kolo v pondělí, s Dustinem Johnsonem, ale po jeho skončení jen zapózoval fotografům a vyhnul se otázkám médií. Před dny skončil v top 20 na turnaji Memorial, předtím měl třítýdenní přestávku pro zranění krční páteře, kvůli němuž vzdal finále turnaje Players.

O triumfu Tigera Woodse na US Open 2000, o hřišti Pebble Beach a informace o majoru najdete v červnovém čísle Golf Digest C&S

Reklama