Hlavní obsah

US Open: Šampionem McDowell

Po čtyřiceti letech vyhrál US Open konečně Evropan. Graeme McDowell za Severního Irska získal na Pebble Beach svůj první major, k němuž mu stačilo celkové skóre par.

Článek

Třicetiletý Dowell zahrál ve finále 74 (+3), s parem na osmnáctce, a byl celkově o ránu lepší než senzačně druhý Francouz Grégory Havret, který na US Open postoupil z kvalifikace. Výsledek 74 je nejvyšším vítězným skóre za poslední čtvrtstoletí turnaje. McDowell zahrál za celé kolo jediné birdie, na páté jamce.

"Nemůžu tomu uvěřit. Dva paty na vítězství na US Open," řekl dojatý McDowell, kterého přiběhl na hřiště obejmout otec Kenny.

Posledním vítězným Evropanem na US Open byl v roce 1970 Angličan Tony Jacklin.

McDowell ztrácel před finále tři rány na Dustina Johnsona, jenže Američan zkolaboval hned na úvod. Na dvojce zahrál triple bogey, na trojce double a celkově měl 82 ran (+11), což mu stačilo na konečné osmé místo. O ně se dělil také Alex Čejka, který hrál ve finále 73.

Za nejlepší dvojicí Evropanů skončila samá esa. Jako třetí Ernie Els (celkově +2, ve finále 73) a na děleném čtvrté místě Tiger Woods (+3; 75) s Philem Mickelsonem (+3; 73). Woods dal na prvních deseti jamkách pět bogey, ale opět uhájil pozici světové jedničky právě před Mickelsonem, když skončil na stejné pozici jako při prvním letošním majoru na Masters.

Zprávu aktualizujeme. Kompletní výsledky US Open najdete zde

Reklama