Hlavní obsah

Ženský major s novou jedničkou

Druhý major turnaj světových profesionálek, LPGA Championship, začíná ve čtvrtek v době měnícího se pořádku ženského golfu.

Článek

V pondělí se teprve čtvrtou jedničkou historie světového žebříčku, ovšem druhou v letošním roce, stala pětadvacetiletá Japonka Ai Miyazato (snímek na stránce). Den po svých sobotních 25. narozeninách vyhrála ShopRite LPGA Classic jako už čtvrtý turnaj sezony a vystřídala na prvním místě Jiay Shin, jednu ze 34 Korejek umístěných v první stovce.

Shin předtím zase nahradila na vrcholu Mexičanku Lorenu Ochou, která letos v pouhých 28 letech ukončila kariéru. Nedávno však Korejka musela podstoupit akutní operaci slepého střeva a vynechala turnaje, což jí nepomohlo v závodě s Miyazato o první místo. Světovou jedničkou před jmény Miyazato, Shin a Ochoa byla už jen Annika Sörenstam.

Světový žebříček žen k 21. červnu

1. Ai Miyazato, Japonsko

2. Jiyai Shin, Korea

3. Suzann Pettersen, Norsko

4. Yani Tseng, Tchaj-wan

5. Cristie Kerr, USA

6. Anna Nordqvist, Švédsko

7. Michelle Wie, USA

8. Karrie Webb, Austrálie

9. Angela Stanford, USA

10. Na Yeon Choi, Korea

......

88. Sandra Gal, Německo

Na LPGA Championship (Locust Hill CC, Rochester, New York) hraje od čtvrtka do neděle 150 golfistek o celkovou dotaci 2,25 milionu dolarů, z toho 337 500 dolarů za první místo. To je jen o 30 000 víc, než brali v neděli Phil Mickelson a Tiger Woods za dělené 4. místo na US Open, kde vítězi připadlo 1,35 milionu.

Titul obhajuje 25letá Švédka Anna Nordqvist (snímek na homepage), která loni vyhrála tento major ve své nováčkovské sezoně, stejně jako rok předtím Yani Tseng (ta také zvítězial na letošním prvním majoru, Kraft Nabisco Championship). Svým způsobem je obhájkyní vítězství v Rochesteru i Shin, která zase v dějišti LPGA Championship, na hřišti Locust Hill CC, loni získala svůj pátý titul kariéry při turnaji Wegmans LPGA.

Nevalnou sezonu zatím prožívá Němka českého původu Sandra Gal, která na LPGA Championship startuje ve čtvrtek v prvním flightu. Po devíti turnajích je bez umístění v top ten, když nejlépe skončila na děleném 27. místě při Tres Marias Championship v Mexiku (tam se loučila Ochoa a vyhrála Miyazato).

Na posledních čtyřech akcích Gal třikrát neprošla cutem a vypadla v prvním kole jamkovky. Dosud vydělala jen 46 887 dolarů, což znamená 58. místo na money listu, ale varovný je především průměr skórování: 73,77 ran znamená 105. příčku v této důležité kategorii.

Už za dva týdny hráčky čeká třetí major, US Women´s Open, kam se díky úspěšné kvalifikaci dostala také 17letá amatérka Jessica Korda. Ta se v pensylvánském Oakmontu (od 8. července) sejde mj. s kamarádou Alexis Thompson, která minulý týden v pouhých 15 letech už přestoupila k profesionálkám. První turnaj na LPGA s novým statusem se ale Thompson nevydařil, s výsledkem +5 (71-76) neprošla cutem o čtyři rány.

Reklama