Hlavní obsah

Tiger vytáhl nový patr!

BERLÍN

Konzervatismus Tigera Woodse ustupuje ve snaze zachránit, co se dá. Světový hráč číslo jedna nastoupí ve čtvrtek na British Open po jedenácti letech s jiným patrem.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Americký golfista Tiger Woods během British Open

Článek

Je to deset let, co Woods předváděl své nejlepší patování kariéry, když vyhrál US Open o patnáct a British Open o osm ran. Tyto časy jsou pryč a světová jednička po letošním návratu ke golfu výsledkově tone. Propad má zastavit nečekaná změna. A sice patru.

Místo typu Titleist od Scottyho Camerona nasadí Woods v St. Andrews nový typ Nike Method 001, s nímž už od neděle trénuje. Tím se všech čtrnáct holí v jeho bagu dostane poprvé pod jednu značku, s níž podepsal smlouvu při svém vstupu mezi profesionály v roce 1996.

Se zmíněným patrem Nike Golf byli úspěšní dva Američané na loňských majorech, když Lucas Glover vyhrál US Open a Stewart Cink právě na British.

Woods sice pro jistotu přivezl do Skotska i osvědčený Titleist Scotty Cameron, s nímž poprvé odehrál turnaj Byrona Nelsona v roce 1999 a vyhrál 72 světových turnajů včetně 13 ze svých 14 major titulů, ale na úterní tiskové konferenci řekl, že turnaj odehraje s novinkou. A to mj. proto, že greeny na Old Course jsou podle Woodse pomalejší než na PGA Tour. Strimpmetr v úterý ukázal hodnotu pod 10 stop.

"Vždycky jsem měl problémy na pomalejších greenech. Tentokrát jsem se ale nemusel tolik přizpůsobovat, protože míč startuje od hlavy nového patru poněkud rychleji," uvedl Woods, který si jinak nechal udělat patr Nike podle specifikace staré hole, se stejným lie, zaměřovacím bodem a také s gripem Ping.

Co se však liší, to je loft. Ten zůstal stejný jako u standardního modelu Nike Method na 2,5 stupně, zatímco u starého patru měl Woods o stupeň více.

Při posledním startu před British Open na Aronimink CC už Woods vytáhl nový míč Nike, který má poněkud tvrdší povrch a rotuje méně, což je do větrného skotského počasí potřeba.

Úterní tréninkové kolo začal Woods v 6.15 místního času s Markem O´Mearou. Obešli šestnáct jamek, když vynechali první a poslední.

Jak je na tom Woods letos s patováním? Nevalně. Na Aroniminku nedal patnáct patů do tří metrů! Jeho statistiky na PGA Tour: 45. místo v průměru patů na jamku a 96. místo v průměru na kolo, dále 141. místo v patech nad 8 metrů, 180. místo v patech ve vzdálenosti 5 až 8 metrů a 116. místo v patech 1,5 - 5 metrů.

Reklama