Hlavní obsah

Když zafouká, hraje lídr 80

Zpátky na zem! St. Andrews v pátek ukázalo, co je to ostrovní golf. Větrný uragán dokonce na čas přerušil druhé kolo British Open, v němž čtvrteční lídr Rory McIlroy nastřílel 80 ran!

Článek

British Open po nedohraném druhém kole vede Jihoafričan Louis Oosthuizen. K čtvrtečním 65 přidal v pátek dopoledne 67, s celkovým -12 vyrovnal rekord turnaje po 36 jamkách a dostal se do čela s nebývalým náskokem pěti ran.

Ty ztrácí nedávno padesátiletý Američan Mark Calcavecchia (70-67), vítěz British Open 1989. O třetí místo se na -6 dělí Paul Casey (v pátek 69 s triple bogey na 17) a Lee Westwood (71 s jedním birdie a sedmnácti pary).

Rekordman prvního kola Rory McIlroy se ve vichru a dešťových přeháňkách zhoršil o bezprecedentních 17 ran, s dvěma shodnými devítkami za 40 ran.

Tiger Woods začal v pátek odpoledne dvěma bogey, ale první devítku obešel nakonec v paru, než se dalšími dvěma bogey opět propadl. Na čtyřparové osmnáctce v padající tmě ovšem dal málem hole-in-one a kolo zakončil birdie a 73. úderem, což znamená celkových 4 pod par a dělené 15. místo.

Sedmadvacetiletý Oosthuizen neprošel cutem na sedmi z posledních osmi majorů. Po prvním vítězství na European Tour, v březnu ve Španělsku, se ovšem dostal do top 50 světového žebříčku. Tentokrát měl štěstí na startovní čas v pátek dopoledne.

"Tři nebo čtyři jamky trvaly nehratelné podmínky, než byla hra konečně přerušena," řekl Paul Lawrie, vítěz British Open 1999, po svém výsledku 82. "Bylo to hloupé, něco takového nevidíte nikde na světě," dodal Lawrieho spoluhráč Thomas Levet s 81 ranami.

Světová dvojka Phil Mickelson zachránil po úvodních 73 cut, když předvedl 71. Druhé kolo se dohrává v sobotu. Cut se dostal na výsledek +1.

Výsledky najdete zde

Reklama