Hlavní obsah

Oosthuizen vyhrál vlastní ligu, British Open se změnilo v boj o druhé místo

British Open se ve finále změnilo v pouhý boj o druhé místo, když titul získal ve své vlastní lize Louis Oosthuizen. Sedmadvacetiletý Jihoafričan vyhrál svůj první major s parádním náskokem sedmi ran a celkovým skóre 16 pod par.

Foto: Jon Nasza, Reuters

Louis Oosthuizen

Článek

Po čtyřech vítězstvích kariéry na jihoafrické Sunshine Tour a letošní první výhře na European Tour díky březnovému Andalucia Open se dosud 54. hráč světového žebříčku předvedl ve formě, jakou golf dříve znal jen od Tigera Woodse.

Oosthuizen po čtvrtečním úvodu se 65 ranami ztrácel dvě na Roryho McIlroye. V pátek, kdy dopoledne nefoukalo, zahrál 67 a v polovině vedl o pět. V sobotu se jeho náskok ztenčil, ale jen o ránu a nejblíž mu byl v neděli Paul Casey, když ztrácel tři. Zatímco však Oosthuizen na Angličanův tlak dokázal zareagovat eaglem na čtyřparové devítce, Caseyho zlomilo triple bogey na čtyřparové dvanáctce - a bylo po turnaji.

"Od dvanáctky nebylo snadné se soustředit," přiznal Oosthuizen k situaci, kdy vedl o osm ran. Nakonec jednu ztratil kvůli jinak nic neřešícímu bogey na sedmnáctce. Druhý skončil již téměř tradičně Lee Westwood, Casey se dělil o třetí místo s Henrikem Stensonem a McIlroyem.

Oosthuizen se za celý turnaj dopustil jen šesti bogey. Trefil 55 ze 64 fairwayí a 60 ze 72 greenů v regulaci.

Open skončilo pro Tigera Woodse už v sobotu a světová jednička po nadějném čtvrtečním úvodu za 67 nevylepšila špatný dojem ani v neděli, kdy se oproti pátku a sobotě zlepšila jen o jednu ránu na par 72, ovšem vedle pěti birdie s dvěma double bogey na čtyřparech. Woods se sice na finále vrátil ke starému patru, ale nikoli formě dvojnásobného vítěze ze St. Andrews a celkem trojnásobného šampiona British Open.

Letos Tiger nevyhrál ani při sedmém startu po návratu ke golfu, navíc narozdíl od Masters a US Open neskončil v první desítce a co je nejhorší pro sebedůvěru, nevyhrál na místech svých dřívějších úspěchů, ať to byla Augusta, Pebble Beach nebo nyní St. Andrews.

Konečné výsledky British Open najdete zde

Reklama