Hlavní obsah

Kaymer vyhrál PGA Championship

KOHLER

Drama PGA Championship vyhrál v play off Martin Kaymer. Pětadvacetiletý Němec porazil v play off na tři jamky domácího Bubbu Watsona a získal první major titul. Z rozstřelu vypadl další Američan Dustin Johnson, který si musel po dohrání finále připsat dvě trestné rány.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Martin Kaymer s trofejí za vítězství ve Whistling Straits.

Článek

Kaymer (-11; 72-68-67-70) je druhým německým vítězem majoru po Bernhardu Langerovi, dvojnásobném šampionovi Masters. Watson (-11; 68-71-70-68) rovněž myslel na první major titul poté, co v červnu vyhrál poprvé na PGA Tour, ale nezvládl rozstřel, ačkoli v něm získal hned první jamku.

Úvodem play off byla čtyřparová desítka, kde Watson dle očekávání předrajvoval Kaymera a přihrál si na krátký a úspěšný birdie pat, zatímco Němec odešel po dvou patech s parem. Jako druhá se v play off hrála tříparová sedmnáctka, na níž Kaymer vyrovnal stav rozstřelu birdie patem, zatímco Watson hrál s dvěma paty par.

Na osmnáctce, třetí v play off, oba soupeři drajvovali do pravého roughu, odkud dříve hrající Watson trefil proláklinu s vodou před greenem, zatímco Kaymer si pak jen přihrál na fairway a teprve třetí ránu hrál na green. Watson dropoval, ale čtvrtou ranou přehrál green do bunkeru a jeho pátá rána trefila praporkovou tyč a zastavila se vedle jamky. Krátký pat znamenal již šestý úder.

Kaymerovi pak stačily dva paty na vítězství.

Martin Kaymer foto: Reuters/Jeff Haynes

Na 11 pod par původně skončil také Dustin Johnson (neproměnil pat na -12 a teoretické vítězství), ale po odchodu ze hřiště a dlouhém vysvětlování s rozhodčími dostal dvě trestné rány za to, že založll hůl za míč před druhou ranou na poslední jamce v místě, kde byl písek.

Ačkoli to vůbec nevypadalo na bunker, jelikož místo leželo na úrovni ostatního terénu a písek nebyl souvislý, podle místních pravidel se každá taková plocha s pískem na Whistling Straits, kde je oficiálně 967 bunkerů, považuje za překážku a podle toho se musí jednat. Golf je krutý...

Johnson (71-68-67-73) tak po připsání dvou trestných ran vypadl z play off a klesl na dělené páté místo. O třetí příčku se na -10 dělili Zach Johnson (69-70-69-70) a Rory McIlroy (71-68-67-72).

Tiger Woods skončil na 28. místě s -2 (71-70-72-73) a nedostal se mezi prvních osm hráčů USA v automatické kvalifikaci pro Ryder Cup.

Konečné výsledky PGA Championship najdete zde

Reklama