Hlavní obsah

Tři, dva, jedna... Čeladná začíná

Hřiště pro Czech Open je ve výborném stavu, greeny excelentní a díky příznivé předpovědi počasí lze hned od čtvrtečního začátku čekat výborný golf. To je vzkaz turnajového ředitele Miguela Vidaora před startem turnaje PGA European Tour v Čeladné.

Článek

Czech Open bylo slavnostně zahájeno v úterý večer, kdy se slavnostního odpalu tak jako loni chopii Miguel Ángel Jiménez. Odpalů tedy bylo víc, nejprve svítícím míčkem rovně do tmy a poté Španěl předvedl efektní kousek v podobě rány mezi nohama (hlavní foto).

Jiménez je nejen hráčem, ale také designérem zdejšího resortu. V případě vítězství by se stal teprve druhým v historii European Tour, kterému by se podařilo vyhrát na „vlastním" hřišti. Jediným takto úspěšným hráčem-designérem je José María Olazábal (Mallorca Classic 2005, Pula Golf Club).

Dvacet sedm elitních hráčů tour si vyzkoušelo Old Course s poslední jamkou z New Course díky středečnímu pro-am, které vyhrál flight Dána Jeppeho Huldahla.

Miguel Ángel Jiménez vykouřil podle svého zvyku na každé devítce jeden kubánský doutník a ještě si stihl zkoušet nastavení patru, zatímco Ital Emanuele Canonica ladil svůj pověstný driver a Francouz Thomas Levet měl stejně jako většina ostatních náladu na vtipkování.

Ostatní hráči se dostali k tréninku na hřiště až po pro-am, a to jen na devět jamek, což pro druhou devítku využil Marek Nový. Další domácí golfisté se připravovali na drivingu a putting greenu.

"Jasně, že bych si rád ještě hřiště obešel, ale měl jsem cvičné kolo v pondělí i úterý a něco jsem nachodil také v červnu," připomněl osmnáctiletý Martin Příhoda svou zdejší obhajobu titulu mistra republiky ve hře na jamky.

Příhoda je jedním ze šesti domácích amatérů a celkem šestnácti hráčů ve startovní listině Czech Open 2010. Na svou šanci ještě čeká jako náhradník případný jedenáctý český profesionál Lukáš Lizánek.

V Čeladné startuje osm bývalých hráčů Ryder Cupu, např. Jiménez, Levet, Oliver Wilson, Sören Hansen nebo Philip Price. O účast v letošním Ryder Cupu stále ještě bojují Ross McGowan (11. místo), Peter Hanson (15.) a Simon Dyson (16.). Mezi známá jména dále patří také Nick Dougherty nebo Niclas Fasth. První loni a druhý před třemi lety vyhrál BMW International Open v Mnichově. Vzhledem k tomu, že stejná značka sponzoruje turnaj v Čeladné, je možné, že si vzpoměnou právě zde na někdejší formu šampionů.

Kdo získá pohár pro vítěze Czech Open, to se ukáže v neděli odpoledne.

Reklama